Američki astronaut i njegovi ruski kolege sretno se vratili na Zemlju u Sojuzu

Vande Hei se vratio nakon rekordnih 355 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji, što je ujedno najdulje provedeno vrijeme u Zemljinoj orbiti.

Martina Čizmić | 30.03.2022. / 13:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Unatoč zabrinutosti zbog zategnutih odnosa između SAD-a i Rusije oko rata u Ukrajini, američki astronaut Mark Vande Hei uspješno se vratio na Zemlju u ruskoj letjelici Sojuz. 

Prema prvim izvještajima, sve se odigralo po planu. Sojuz je prvo napustio ISS, a potom se spustio na planirano mjesto slijetanja u Kazahstanu. No, zbog jačeg vjetra kapsula se okrenula na bok što je od ekipe na tlu zahtjevalo intenzivniji angažman prije samog izvlačenja astronauta iz kapsule. 

Slika nije dostupna Iz NASA-e poručili da, usprkos svemu, u svemiru surađuju s “ruskim prijateljima i kolegama”

Vande Hei se na Zemlju vratio nakon rekordnih 355 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji, što je ujedno najdulje provedeno vrijeme u Zemljinoj orbiti. Tijekom svog boravka u svemiru Vande Hei je obavljao cijeli niz istraživanja - od praćenja gubitka mišićne mase u bestežinskom stanju, zdravlja bubrega i ponašanju vatre u svemiru.

Uz njega su u Sojuzu bili ruski kozmonauti Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov.

 

 

Podsjetimo, otkako je Rusija napala Ukrajinu, SAD je prekinuo brojne veze s tom zemljom, no suradnja oko ISS-a je nastavljena. Kako je NASA istaknula, ISS je osmišljen kao zajednički projekt te se zbog sigurnosti astronauta tako treba i nastaviti. 

Slika nije dostupna Što bi se dogodilo kad bi Rusija odvojila svoj dio Međunarodne svemirske postaje?

Slika nije dostupna Prijete li Rusi Amerikancima u svemiru? Ruski državni medij objavio bizaran video ISS-a

No, pitanje je kako će ta suradnja funkcionirati u budućnosti, ako se situacija oko Ukrajine dodatno zaoštri. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti