Arheolozi prvi put otkrili trudnu egipatsku mumiju: Fetus u njoj ostao očuvan više od dva tisućljeća jer se "ukiselio" poput jajeta

Poljski arheolozi ostvarili su fascinantno znanstveno otkriće pronašavši fetus u egipatskoj mumiji, no zapravo su rasvijetlili i sjećanje na jednu ljudsku tragediju. Isto tako otkrili su i da balzamatori nisu dirali fetus pri mumifikaciji, iako su znali za trudnoću.

Branimir Vorša | 25.01.2022. / 11:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U trbuhu egipatske mumije koja se nalazi na Sveučilištu u Varšavi, prošle godine pronađen je fetus, koji je bio u očuvanom stanju više od 2000 godina. Kako se mumificirano tijelo žene raspadalo, ono se zakiseljavalo što je uzrokovalo da sam fetus ostane "ukiseljen" poput jajeta te time i očuvan toliko dugo vremena.

To je zaključak do kojeg su došli arheolozi sa Sveučilišta u Varšavi koji su prisutnost posmrtnih ostataka nerođenog djeteta otkrili kombinacijom CT-a i rendgenskih snimki, još u travnju 2021. godine.

Slika nije dostupna Najočuvanija egipatska mumija faraona Amenotepa napokon otkrila tajne koje krije: Znanstvenici digitalno zavirili ispod pokrova

Slika nije dostupna Arheolozi u Peruu pronašli mumiju staru 800 godina: "Cijelo tijelo je bilo vezano užadima"

Vjeruje se da je dotična mumija žene prvi balzamirani primjerak u kojem se nalazi i fetus. Mumiju je iz Egipta iznio Jan Wężyk-Rudzki, koji je darovao uzorak Sveučilištu u Varšavi u prosincu davne 1826. godine.

Tajanstvena dama

Mumija nazvana Tajanstvena dama, okružena je zagonetkama, a znanstvenici zasad nisu sigurni tko je ona i što je točno uzrokovalo njezinu smrt u 1. stoljeću prije Krista. Zna se samo da je umrla u svojim 20-im godinama života.

Čak je i lokacija njezine grobnice izgubljena u povijesti, a neki zapisi upućuju na to da je pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, dok drugi upućuju na Keopsovu piramidu u Gizi.

Istraživači su uspjeli utvrditi da, na temelju položaja fetusa i načina zatvaranja porođajnog kanala, Tajanstvena dama nije umrla na porodu, već da je bila u fazi između 26-30 tjedana trudnoće u trenutku smrti.

Poljski znanstvenici vjeruju da je sasvim moguće da se i druge trudne mumije možda skrivaju u muzejskim zbirkama čekajući identifikaciju sličnim pažljivim analizama svojih mekih tkiva.

Za proučavanje Tajanstvene dame i njezina nerođenog djeteta bila je zadužena arheologinja i paleopatologinja Marzena Ożarek-Szilke s poljskog Sveučilišta u Varšavi te njezini kolege.

Slika nije dostupna Od roba do uglednog svećenika: U grobnici antičkih Pompeja pronađeni dobro očuvani ostaci muškarca te jedan važan dokaz

Slika nije dostupna Kad suvremena tehnologija susretne drevni Egipat: Znanstvenici CT-om otključavaju tajne mumije

Fetus je ostao u netaknutoj maternici i počeo se, ajmo reći, "kiseliti". Nije baš najestetskija usporedba, ali dočarava o čemu je riječ, objasnili su znanstvenici u objavi na blogu Warsaw Mummy Project.

Ph krvi u leševima, uključujući sadržaj maternice, značajno opada i postaje kiseliji, a koncentracije amonijaka i mravlje kiseline s vremenom rastu. Postavljanje i punjenje tijela natronom značajno je ograničilo pristup zraka i kisika. Krajnji rezultat je gotovo hermetički zatvorena maternica u kojoj se nalazi fetus. Fetus je bio u okruženju usporedivom s onim koje čuva drevna tijela do našeg vremena u močvarama, pojašnjavaju znanstvenici u objavi na spomenutom blogu.

Identifikacija fetusa

Istraživači su objasnili kako je nerođeno dijete ostalo očuvano tijekom tisućljeća, nakon što je radiologinja Sahar Saleem s egipatskog Sveučilišta u Kairu objavila odgovor na izvorni rad poljskog tima, u kojem je dovela u pitanje identifikaciju fetusa. Naime, ona na snimkama nije vidjela kosti fetusa.

Prepoznavanje anatomije fetusa u zdjeličnoj masi mumije preduvjet je da se nešto smatra fetusom, napisala je profesorica Saleem u svom radu.

Dr. Ożarek-Szilke i njezine kolege međutim pojašnjavaju da su fetalne kosti vrlo slabo mineralizirane tijekom prva dva tromjesečja trudnoće, što znači da ih je teško otkriti, nakon što su prošle kroz procese očuvanja.

Osim toga dodaju i da bi zakiseljavanje leša Tajanstvene dame, dok se ona raspadala, demineraliziralo kosti fetusa, što bi ih učinilo još težim za otkrivanje, iako su njegova meka tkiva bila očuvana.

Zamislite da stavite jaje u lonac napunjen kiselinom, pojasnili su poljski znanstvenici, kako bi objasnili kako to funkcionira.

Slika nije dostupna Kad suvremena tehnologija susretne drevni Egipat: Znanstvenici CT-om otključavaju tajne mumije

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako je 3000 godina stara mumija zvučala za života

Ljuska jajeta se otapa, ostavljajući samo unutrašnjost jajeta, bjelanjak i žumanjak te minerale iz ljuske jajeta otopljene u kiselini, pojasnili su.

Otopljeni minerali iz fetalnih kostiju taložili bi se i u tkivu nerođenog djeteta i u okolnoj maternici, pojasnili su, a to bi dalo i veću radiogustoću te time i drugačiji izgled na CT snimkama.

Tajne i tragedija Tajanstvene dame odneseni u grob

Nakon što su početna istraživanja mumije i njenog nerođenog djeteta završena, znanstvenici sada rade na utvrđivanju zašto su njezini balzamatori ostavili fetus u maternici, iako su njezini unutarnji organi uklonjeni tijekom postupka mumifikacije.

Možda je to imalo veze s vjerovanjima u novo rođenje u zagrobnom životu. Još je teško donijeti bilo kakve zaključke, jer ne znamo je li ovo jedina trudna mumija. Za sada je to definitivno jedina poznata trudna egipatska mumija, rekla je dr. Ożarek-Szilke za Science in Poland.

Poljski znanstvenici naglašavaju da, iako je njihovo otkriće znanstveno fascinantno, ono i dalje predstavljaja vrlo stvarnu ljudsku tragediju.

Tajanstvena dama umrla je zajedno s nerođenim djetetom, a našim radom vraćamo sjećanje na njih. Sjećamo se da je to bila osoba koja je imala svoje snove, vjerojatno obitelj i koja je bila voljena. Sada nam otkriva koje je tajne ponijela sa sobom u grob, poručili su.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Archaeological Science.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti