Znanstvenici otkrili kako je 3000 godina stara mumija zvučala za života

Iako konačni zvuk možda više podsjeća na glasanje neke životinje, a ne na ljudski govor, znanstvenici nisu obeshrabreni.

Martina Čizmić | 25.01.2020. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Stari Egipćani skrivaju mnoge tajne. Znanstvenici su godinama otkrivali njihove tehnike mumificiranja, značenje hjeroglifa, a još uvijek nisu potpuno sigurni kako su izgradili velike piramide.

No barem je jedna tajna "otkrivena", a to je - kako su zvučali.

Grupa britanskih znanstvenik "oživila" je glas mumificiranog egipatskog svećenika Nesyamuna pomoću moderne tehnologije, a svoje su otkriće objavili u obliku studije u Scientific Reports. Zahvaljujući računalnoj tomografiji napravili su snimke Nesyamunovog grla i ždrijela te isprintali 3D repliku njegovih glasnica. Potom su repliku uparili s umjetnim glasnicama koje se koriste kod pacijenata koji su zbog bolesti izgubili sposobnost govora.

Iako konačni zvuk možda više podsjeća na glasanje neke životinje, a ne na ljudski govor, znanstvenici nisu obeshrabreni. Uvjereni su da je ovo samo početak onoga što bi se moglo otkriti koristeći modernu tehnologiju. Tako se nadaju razviti računalni model koji bi im omogućio da manipuliraju tim zvukom i stvaraju riječi poput onih koje je mumificirani svećenik izgovarao tijekom života.

Tko zna, možda će nam u budućnosti u muzejima, o svom životu pričati same mumije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti