Arheolozi u Peruu pronašli mumiju staru 800 godina: "Cijelo tijelo je bilo vezano užadima"

O novopronađenoj mumiji staroj najmanje 800 godina zasad se malo toga zna, odnosno arheolozi joj nisu još utvrdili niti spol.

Hina | 27.11.2021. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim stručnjaka pronašao je na središnjoj obali Perua mumiju za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina, rekao je jedan od arheologa koji su sudjelovali u iskapanju.

Arheolog Pieter Van Dalen Luna rekao je da su mumificirani ostaci od osobe iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoameričke zemlje i da je otkrivena u regiji Lima.

Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano užadima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio dio lokalnog obrasca pogreba, dodao je Van Dalen Luna s državnog sveučilišta San Marcos, napominjući i da spol mumije nije identificiran, a da su to ostaci osobe koja je živjela u visokom andskom području.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture na periferiji grada Lime, u grobnici, u kojoj su bili i prinosi, poput keramike, ostatka povrća i kamenog oruđa.

Peru - dom odredišta Machu Picchu - dom je i stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i poslije Carstva Inka, koje je dominiralo južnim dijelom Južne Amerike prije 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do središnjeg Čilea.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti