Biden potvrdio da je Rusija na Ukrajinu ispalila hiperzvučni projektil: "Gotovo ga je nemoguće zaustaviti. Postoji razlog zašto ga koriste"

Više nema dvojbe, američki predsjednik Joe Biden sam je potvrdio da su Rusi u Ukrajini koristili hiperzvučni projektil za uništenje skladišta oružja.

Branimir Vorša | 22.03.2022. / 09:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je tijekom vikenda ispalila hipersonični projektil na Ukrajinu, dijelom zato što je Kijev "opustošio" njihovu vojsku, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

U subotu je rusko ministarstvo obrane objavilo da je prvi put u Ukrajini upotrijebilo hipersonični projektil Kh-47M2 Kinzhal (Bodež), streljivo koje se može kretati brzinom pet puta većom od brzine zvuka, i kojim je uništeno ukrajinsko skladište oružja.

Slika nije dostupna Sad imaju i hipersonično oružje? Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testrala novi projektil

U ponedjeljak je američki dužnosnik prvotno rekao da Pentagon nije mogao potvrditi da se lansiranje navedenog projektila dogodilo, izvijestio je Politico. No, govoreći na konferenciji s poslovnim čelnicima kasnije tijekom dana, Biden je učinio upravo to, tvrdeći da je Rusija to učinila zbog gubitaka s kojima su je suočile ukrajinske snage.

Upravo su lansirali svoju hipersoničnu raketu jer je to jedina stvar koja im može proći s apsolutnom sigurnošću. Kao što svi znate, to je posljedično oružje, ali s istom bojnom glavom kao i bilo koja druga lansirana raketa. Nema velike razlike, osim što ga je gotovo nemoguće zaustaviti. Postoji razlog zašto ga koriste, rekao je Biden.

Zbog svoje brzine i putanje hipersonično oružje može biti smrtonosnije i teže ga je oboriti od konvencionalnih balističkih projektila.

Slika nije dostupna Rusi dovršavaju testiranje svoje najubojitije krstareće rakete: Hipersonični Cirkon ulazi u rusku ratnu mornaricu već iduće godine

No, kako je Biden primijetio, raketa koju je Rusija ispalila zapravo je modificirana verzija starijeg streljiva, i kako je primijetio Alex Hollings iz Sandboxx Newsa, više je marketinški trik nego tehnologija sljedeće generacije.

Specifikacije "Bodeža"

Kh-47M2 Kinzhal (Bodež) je ruska hipersonična raketa tipa zrak-zemlja s nuklearnom sposobnošću. Ima deklarirani domet od više od 2000 kilometara te brzinu i do, kako Rusi tvrde, deset puta veću od brzine zvuka, uz sposobnost izvođenja okreta izbjegavanja u svakoj fazi leta. Može nositi konvencionalne i nuklearne bojne glave i može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Kinzhal je raspoređen u zračnim bazama u ruskom Južnom vojnom okrugu i Zapadnom vojnom okrugu. U službu je ušao u prosincu 2017. godine i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin 1. ožujka 2018. godine.

Slika nije dostupna Rusija uspješno testirala hipersonični krstareći projektil za koji Putin tvrdi da mu "nema ravna na svijetu"

Projektil je dizajniran za neutraliziranje ratnih brodova NATO-a koji predstavljaju prijetnju strateškim raketnim sustavima u europskom dijelu Rusije i uništenju NATO-ovih proturaketnih obrambenih sustava, brodova za obranu od balističkih projektila i kopnenih objekata u blizini ruskih granica. Navodno je dizajniran za prevladavanje američkih zračnih ili raketnih obrambenih sustava, uključujući MIM-104 Patriot, Terminal High Altitude Area Defense i Aegis Combat System (THAAD).

Projektil je zapravo izveden iz balističke rakete 9K720 Iskander. Može pogoditi statične i mobilne mete poput nosača zrakoplova. Velika brzina Kinzhala daje mu bolje karakteristike prodiranja cilja od lakših podzvučnih krstarećih projektila.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti