Rusi dovršavaju testiranje svoje najubojitije krstareće rakete: Hipersonični Cirkon ulazi u rusku ratnu mornaricu već iduće godine

Rusija bi od iduće godine i službeno u uporabi mogla imati jednu od najboljih krstarećih raketa dosad proizvedenih.

Branimir Vorša | 22.12.2021. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska hipersonična raketa Cirkon koja može letjeti i devet puta brže od brzine zvuka završava s fazom testiranja i uskoro će početi serijsku proizvodnju, najavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Šojgu je tijekom sastanka s najvišim ruskim vojnim dužnosnicima u utorak rekao da bi isporuka Cirkon hipersoničnih raketa trebala početi 2022. godine. Napomenuo je i da će Rusija uložiti 3,5 milijardi dolara u nadogradnju vlastitog arsenala u narednim godinama.

Slika nije dostupna Rusi testirali još jedan Cirkon: Pogodili metu udaljenu više od 400 kilometara

Do 2026. godine broj nosača visoko preciznog, dalekometnog oružja narasti će za 30 posto, a opskrba krstarećih projektila svih vrsta će se udvostručiti, pojasnio je na navedenom sastanku ruski ministar obrane. Na to je dodao da će u 2022. godini 21 raketni lanser opremljen s interkontinentalnim raketama biti stavljen na dužnost.

Cirkon je hipersonična krstareća raketa koja je dizajnirana za pružanje pomorske nadmoći te može doseći brzinu devet puta veću od brzine zvuka, a dužnosnici ruske ratne mornarice kažu da će ta krstareća raketa pomoći u ciljanju neprijateljskih ratnih brodova okupljenih u udarne skupine oko nosača aviona, iz velike udaljenosti i bez mogućnosti presretanja.

Brzina te krstareće rakete u kombinaciji s njenim smanjenim radarskim odrazom, teoretski joj omogućuje da stigne do cilja bez mogućnosti za odgovor neprijateljske protuzračne obrane. Isto tako Cirkon je dizajniran i za presretanje neprijateljskih supersoničnih raketa.

Slika nije dostupna Rusi se pohvalili: Uspješno smo lansirali nadzvučnu krstareću raketu "bez premca"

Slika nije dostupna Rusija uspješno testirala hipersonični krstareći projektil za koji Putin tvrdi da mu "nema ravna na svijetu"

U studenom su ruski dužnosnici objavili najnoviju seriju uspješnih testiranja Cirkon rakete, kad je ruski ratni brod Admiral Gorškov, koji je smješten u BIjelom moru, uspješno pogodio pomorsku metu na pučini, udaljenu 400 kilometara.

Ranije u prosincu i ruski predsjednik VLadimir Putin najavio je kako testiranja protječu dobro te da će Cirkon biti isporučen ruskoj ratnoj mornarici u 2022. godini.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti