Rusi se pohvalili: Uspješno smo lansirali nadzvučnu krstareću raketu "bez premca"

Niskokvalitetna snimka koju je ministarstvo objavilo pokazuje kako je projektil ispaljen uvis s podmornice, a njegov odsjaj obasjava noćno nebo i površinu vode.

Hina | 04.10.2021. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Rusija je u ponedjeljak objavila da je prvi put uspješno ispalila s podmornice nadzvučnu krstareću raketu Cirkon, oružje koje je predsjednik Vladimir Putin pohvalio kao dio nove generacije oružanog sustava bez premca.

Ministarstvo obrane, koje je testiralo ispaljivanje rakete Cirkon s ratnog broda u srpnju, objavilo je da je s podmornice Severodvinsk ispaljen projektil dok je ona bila raspoređena u Barentsovu moru te da je pogodio odabrani cilj.

Slika nije dostupna Rusija uspješno testirala hipersonični krstareći projektil za koji Putin tvrdi da mu "nema ravna na svijetu"

Niskokvalitetna snimka koju je ministarstvo objavilo pokazuje kako je projektil ispaljen uvis s podmornice, a njegov odsjaj obasjava noćno nebo i površinu vode.

Izgleda da je pokusno ispaljivanje projektila Cirkon s nuklearne podmornice bilo uspješno, navodi ministarstvo.

 

 

Neki zapadni stručnjaci doveli su u pitanje koliko je napredna ruska nova generacija oružja, s obzirom na to da kombinacija brzine, manevriranja i nadmorske visine otežava njihovo praćenje i presretanje.

U srpnju se činilo da su dijelovi snimki koji prikazuju napredni ruski novi raketni sustav zemlja-zrak S-500 namjerno zamagljeni kako bi ih bilo teže detaljno ispitati.

Slika nije dostupna Ruska vojska ubacuje u najvišu brzinu: Sprema testiranje višestrukog napada svojim najjačim hipersoničnim krstarećim projektilima

Putin je 2018. najavio niz novog nadzvučnog oružja u jednom od svojih najratobornijih govora u zadnjih nekoliko godina, rekavši da bi mogli pogoditi gotovo bilo koju točku na svijetu i izbjeći američki raketni štit.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti