Putin odabrao ratni brod koji će prvi nositi nezaustavljivu hipersoničnu raketu Cirkon

Ruska hipersonična krstareća raketa Cirkon, za koju Rusi tvrde da je neuhvatljiva bilo kojoj postojećoj protuzračnoj obrani na svijetu, u prosincu će biti sastavni dio naoružanja najnovijeg ruskog ratnog broda.

Branimir Vorša | 06.11.2019. / 11:34

Ispaljivanje rakete s ruske korvete
Ispaljivanje rakete s ruske korvete (Foto: Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom svojeg posjeta Kalinjingradu 31. listopada poručio je da će hipersonična krstareća raketa Cirkon sigurno biti dio naoružanja najnovije korvete ruske ratne mornarice, nakon što ta raketa u prosincu i službeno uđe u uporabu.

Ruski mediji prenose da je taj krstareći projektil, koji doseže brzine i do devet puta brže od brzine zvuka, neuhvatljiv za bilo koju protuzračnu obranu trenutačno u svijetu.

Putin je u Kalinjingradu obišao korvetu Gremjašči te je tamo ministru obrane Sergeju Šojguu rekao da će ta korveta sigurno imati Cirkon.

T-14 Armata Rusi trljaju ruke: Dva azijska "teškaša", afrička i bliskoistočna sila žele ovaj tenk

Projektil Amerikanci u strahu od "nadzvučne prijetnje"

Navedena krstareća raketa još je uvijek u fazi razvoja, no još u veljači ruski su mediji istaknuli pet američkih položaja, uključujući i Pentagon, do kojih taj projektil može doći u svega pet minuta i brzinom čak devet puta bržom od brzine zvuka.

Korvete nisu primarne platforme za Cirkonne, ali Rusija vjeruje da njihova prednost leži u generalnoj ideji da ratna mornarica treba borbeno spremne ratna plovila i na površini mora i i spod površine mora koji će provoditi različite misije te da oni moraju biti naoružani do zuba, smatra Dmitry Stefanovich, stručnjak Vijeća za međunarodne ruske odnose i suosnivač projekta Vatfor.

Putin je već koristio tu raketu kako bi zaprijetio SAD-u ako Amerikanci odluče postaviti nove nuklearne rakete bliže Rusiji i u jeku krize INF sporazuma u veljači.

Izračunajte si sami: Mah 9 i preko 1000 kilometara, govorio je Putin u to vrijeme ruskim medijima.

Prema Putinovim riječima, Cirkon može uništiti ciljeve i na kopnu i na vodi.

Stefanovich pak osobno vjeruje da kad Cirkon napokon i uđe u uporabu to neće biti toliko impresivno oružje, kakvim ga se trenutno prikazuje, ali da će i dalje biti velika prijetnja Zapadu. Smatra da će mu brzina i domet ipak biti manji od onog što propagiraju ruski mediji i Putin. Zaključuje da brzina osam puta brža od brzine zvuka nije nemoguća te da bi realan domet te rakete mogao biti između 400 i 800 kilometara.

Cirkon je kompatibilan i s raketnim sustavom Kalibr, koji se već nalazi na spomenutoj korveti Gremjašči, koja je bila i prvi ratni brod ruske pacifičke flote naoružan tim raketnim sustavom.

Službeno nije poznato je li Cirkon sposoban nositi i nuklearne bojne glave, no vjeruje se da je većina ruskih projektila sposobna nositi obje vrste naoružanja - konvencionalno i nuklearno.

Ipak, konvencionalna visokoeksplozivna bojna glava od 300 kilograma dopvoljna je za potapanje ili uništenje većine ciljeva koje pogodi, smatra Stefanovich.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti