Galerija

Najnoviji ruski tenk T-14 Armata trenutačno je najbolje što Rusija ima u tom vojnom segmentu, a da je riječ o vrhunskom proizvodu, potvrđuje i velik interes najmanje pet svjetskih zemalja za njim.

Među zainteresiranima su dva azijska teškaša, Indija i Kina, a interes za T-14 pokazuju i Ujedinjeni arapski emirati te Egipat i Alžir.

T-14 Armata prvi put je javnosti predstavljen 2015. godine, a odlike su mu kupola na daljinsko upravljanje, posebno oklopljena kapsula za posadu tenka te napredni 125-milimetarski top, kao i strojnica kalibra 7,62 milimetra kojom se isto tako može daljinski upravljati.

Eksplozije tijekom vojne vježbe Centar-2019 (Screenshot: Zvezda TV/YouTube) Evo što od bojnog polja ostane kad Rusi upotrijebe "Jarko sunce" i "Troglavog zmaja"

Projektil Amerikanci u strahu od "nadzvučne prijetnje"

Indija naime želi T-14 jer za njezino podneblje i teren alternative poput njemačkog Leoparda 2A7 i američkog M1A2 Abramsa nisu adekvatne.

Kod Kineza je isti razlog kao i kod svega - kupovina pa retro inženjering te u konačnici izrada vlastite verzije tenka koji bi bio sličan Armati i konkurentan na vojnom tržištu.

Rusija ima pojačane obrambene odnose s preostalim navedenim državama, posebice Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, koji bi se ponajprije mogli odlučiti baš za ruski tenk pred američkom ili njemačkom alternativom.

Izvor National Interest

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju