Najmanje pet svjetskih zemalja želi kupiti ruski tenk T-14 Armata

Najmanje pet zemalja svijeta veoma je zainteresirano za najnoviji ruski tenk T-14 Armata. Riječ je o zemljama iz Azije, Bliskog istoka i Afrike.

Branimir Vorša | 24.10.2019. / 08:40

Galerija

Najnoviji ruski tenk T-14 Armata trenutačno je najbolje što Rusija ima u tom vojnom segmentu, a da je riječ o vrhunskom proizvodu, potvrđuje i velik interes najmanje pet svjetskih zemalja za njim.

Među zainteresiranima su dva azijska teškaša, Indija i Kina, a interes za T-14 pokazuju i Ujedinjeni arapski emirati te Egipat i Alžir.

T-14 Armata prvi put je javnosti predstavljen 2015. godine, a odlike su mu kupola na daljinsko upravljanje, posebno oklopljena kapsula za posadu tenka te napredni 125-milimetarski top, kao i strojnica kalibra 7,62 milimetra kojom se isto tako može daljinski upravljati.

Eksplozije tijekom vojne vježbe Centar-2019 (Screenshot: Zvezda TV/YouTube) Evo što od bojnog polja ostane kad Rusi upotrijebe "Jarko sunce" i "Troglavog zmaja"

Projektil Amerikanci u strahu od "nadzvučne prijetnje"

Indija naime želi T-14 jer za njezino podneblje i teren alternative poput njemačkog Leoparda 2A7 i američkog M1A2 Abramsa nisu adekvatne.

Kod Kineza je isti razlog kao i kod svega - kupovina pa retro inženjering te u konačnici izrada vlastite verzije tenka koji bi bio sličan Armati i konkurentan na vojnom tržištu.

Rusija ima pojačane obrambene odnose s preostalim navedenim državama, posebice Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, koji bi se ponajprije mogli odlučiti baš za ruski tenk pred američkom ili njemačkom alternativom.

Izvor National Interest

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti