Ruska vojska ubacuje u najvišu brzinu: Sprema testiranje višestrukog napada svojim najjačim hipersoničnim krstarećim projektilima

Rusija tijekom 2021. godine planira testirati svoje hiperosnično oružje na poseban način. Simulirat će napad njime na više ciljeva na moru i na kopnu.

Branimir Vorša | 06.01.2021. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska frigata Admiral Gorškov bit će zadužena za dosad najintenzivniji test ruskog hipersoničnog krstarećeg projektila Cirkon i očekuje se da do kraja 2021. uspješno izvede lansiranje čitavog salva tih krstarećih projektila na više kopnenih i pomorskih ciljeva. Riječ je o simulaciji stvarnog višestrukog napada tim projektilima, a Gorškov će pri tom testiranju morati svladati i raznorazne protumjere.

Isti je ruski ratni brod testirao Cirkon hipersonični krstareći projektil još 7. listopada, kad je brzinom osam puta bržom od zvuka pogodio cilj udaljen 450 kilometara u Barentsovom moru.

Nakon toga obavljena su još dva testiranja kasno u studenom i početkom prosinca, jedan od kojih je izveden i na cilj na kopnu. Oba su bila uspješna.

Za razliku od tih testova u kojima je ispaljena po jedna krstareća raketa, novi test će imati za cilj višestruko lansiranje i gađanje zadanih ciljeva.

Sustav Cirkon prvi put je predstavljen još u veljači 2019. godine, a predstavio ga je sam ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom obraćanja medijima o stanju u državi.

Po završetku testiranja tog hipersoničnog oružja, ono će biti integrirano kako u ratne brodove, tako i u ruske podmornice.

Razvoj hipersoničnog naoružanja ključno je područje u kojem prednost pokušavaju steći, osim Rusije, još Kina i SAD. Razlog je i taj što za takva oružja trenutno ne postoji adekvatna protuzračna obrana.

No hipersonične rakete nisu prijetnja samo zbog svoje brzine već i zbog mogućnosti leta u nepredvidivim obrascima, što onemogućuje praćenje njihove putanje konvencionalnoj protuzračnoj obrani.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti