Rusi testirali još jedan Cirkon: Pogodili metu udaljenu više od 400 kilometara

Cirkon je prvi put službeno lansiran u listopadu 2020., što je predsjednik Vladimir Putin nazvao "velikim događajem".

Hina | 29.11.2021. / 13:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Ruska vojska je u ponedjeljak uspješno ispitala još jednu hipersoničnu krstareću raketu Cirkon u prilikama utrke u takvoj vrsti oružja, koje Moskva ocjenjuje "nepobjedivim".

Vijest dolazi pošto je nedavno u američkim medijima objavljena informacija o tome da je Kina ljetos ispitala hipersoničnu raketu koja i sama može ispaliti projektil, što je tehnologija kojom još ne raspolažu ni Sjedinjene Države ni Rusija.

Slika nije dostupna Rusi se pohvalili: Uspješno smo lansirali nadzvučnu krstareću raketu "bez premca"

Ruska vojska je pak u priopćenju navela da je raketu Cirkon ispalila s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Bijelog mora, na Arktiku.

Lansiranje je "ocijenjeno uspješnim" jer je meta, udaljena više od 400 km, "pogođena", ističe se u priopćenju.

Na videosnimci koju je objavilo ministarstvo obrane, vidi se svjetlosni bljesak i raketa koja leti i iza sebe ostavlja dimni trag usred noći.

Cirkon je prvi put službeno lansiran u listopadu 2020., što je predsjednik Vladimir Putin nazvao "velikim događajem".

Nakon toga bilo je i drugih ispitivanja, napose s fregate Admiral Gorškov i uronjene podmornice. Zadnje takvo pokusno lansiranje dogodilo se 18. studenog.

U prilikama napetosti sa zapadnim zemljama, posebno s SAD-om, Rusija je ovih godina zaredala s objavama o razvoju novog oružja koje je Putin ocijenio "nepobjedivim", poput Cirkona.

Potonji, maksimalnog dometa oko 1.000 km, trebao bi biti sastavni dio opreme površinskih brodova i podmornica ruske flote.

Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu postići brzinu mach 27 te mijenjati smjer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u prosincu 2019.

Slika nije dostupna Rusija uspješno testirala hipersonični krstareći projektil za koji Putin tvrdi da mu "nema ravna na svijetu"

Rusija želi razviti i oružje koje se može koristiti u svemiru.

Tako je nedavno priznala da je uništila stari sovjetski satelit u orbiti, što je razbjesnilo Zapad koji ju je optužio da je ugrozila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) prouzročivši veliku količinu otpada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti