Bill Gates otvoreno: Većina testova na koronavirus u SAD-u su smeće, a pristup im imaju samo bogati

Gates je Trumpovo uplitanje u cijeli slučaj s TikTokom nazvao "bizarnim", ali i dodao kako je ironično da je na čelu SAD-a u vrijeme koronakrize čovjek koji je "skeptičan po pitanju cjepiva".

Martina Čizmić | 07.08.2020. / 16:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Jedan od najvećih kritičara američke administracije u pandemiji koronavirusa zasigurno je Bill Gates. Ovaj suosnivač Microsofta, koji se povukao iz biznisa i postao filantrop, uložio je svoje milijune u pronalazak cjepiva, a često u medijima proziva Trumpovu administraciju zbog slabog ili lošeg odaziva na najveću zdravstvenu krizu.

Gates je tijekom pandemije koronavirusa postao i meta za brojne teorije zavjere koje tvrde da planira mikročipirati sve one koji se pristanu cjepiti (što naravno nije istina).

Slika nije dostupna Bill Gates kritizira: "Imali smo vremena pripremiti se za pandemiju, ali nismo uložili ni 5 posto onoga što je trebalo"

U intervjuu za Wired, Gates je otvoreno govorio o tome koliko je razočaran načinom na koji se SAD postavio u ovoj krizi. Istaknuo je kako je zapravo SAD razočarao u tri navrata.

Razdoblje od 2015. do ove pandemije. Da smo izgradili dijagnostičku, terapeutsku i platformu za razvoj cjepiva te prošli kroz sve simulacije kako bi smo razumjeli koji su ključni koraci, bilo bi nam dramatično bolje. Potom je tu razdoblje prvih nekoliko mjeseci pandemije, kad je SAD otežao komercijalnim tvrtkama registraciju i testova za koronavirus. CDC je imao jako malo testova koji čak nisu ni funkcionirali pa nisu dopuštali ljudima da se testiraju. Zabrana putovanja došla je prekasno i tada je već bilo teško napraviti bilo šta. A onda, kad smo napokon shvatili važnost maski i da je vodstvo u takvim trenucima veoma važno, pojasnio je Gates.

Dodao je kako je iznenađen cijelom situacijom s koronavirusom u SAD-u, jer se upravo u toj zemlji, smatra, nalaze najbolji epidemiolozi na svijetu.

Bill Gates Bill Gates je najnovija žrtva teoretičara zavjere: Laži koje se šire o njemu nadmašuju i one o 5G mreži

Očekivao sam da će biti bolji, rekao je Gates, ali i dodao kako je i dalje optimist.

Inovacijski procesi u razvoju nove dijagnostike, novih lijekova i cjepiva su zaista impresivni. A to mi uljeva nadu da bismo, barem u bogatom dijelu svijeta, trebali ovo okončati do kraja 2021., a u ostatku svijeta do kraja 2022. I to samo zato što smo se okrenuli inovacijama, pojasnio je Gates.

Istaknuo je kako s posebnom pozornošću prati razvoj cjepiva diljem svijeta, ali i otkrio kako je zabrinut da će, u žurbi da što prije odobre cjepivo, regulatorne vlasti odobriti nešto što nije u potpunosti sigurno.

Kina i Rusija idu punom brzinom naprijed. Kladim se da će neko cjepivo doći do velikog broja ljudi, a da neće imati potpuno odobrenje, rekao je Gates, ali i dodao da se osjeća politički pritisak na biofarmaceutske tvrtke koje razvijaju cjepiva. Ironija je da je ovaj predsjednik skeptičan po pitanju cjepiva.

Bill Gates Bill Gates ima novo upozorenje: Evo što bi moglo biti gore od pandemije koronavirusa

Gates je kroz svoju fondaciju uložio velike novce i u razvoj dijagnostičkog programa testiranja u Seattleu koji je davao brze rezultate. No, isto tako brzo ga je američki FDA zaustavio. Istovremeno, milijuni Amerikanaca ne mogu dovoljno brzo doći na testiranje ni dobiti rezultate.

To je glupost. Većina testova u SAD-u su potpuno smeće, bezvrijedni... Tvrtke zarađuju smiješan novac, a pristup kvalitetnim testovima imaju većinom bogati, kritizirao je Gates.

S obzirom na to da se i sam našao na udaru teorija zavjere, bilo je zanimljivo čuti njegov pogled na društvene mreže i takve teorije.

Ironija je da su digitalne društvene mreže te koje dopuštaju takva pojednostavljena objašnjenja poput "OK, ovo je zla osoba, to sve objašnjava"... Osobno vjerujem da vlada ne bi smjela dopustiti takve tipove laži, prijevara ili dječje pornografije koje se šire putem enkriptiranih poruka, istaknuo je Gates.

Slika nije dostupna Bill Gates otkrio koja će biti najveća prepreka vezana uz cjepivo protiv koronavirusa

Otkro je da je o tome razgovarao i sa šefom Facebooka, Markom Zuckerbergom.

Volim Marka, mislim da ima dobre vrijednosti, ali ne slažemo se s kompromisima koji su uključeni u to. Te laži su toliko očite da ih morate uočiti i barem pokušati usporiti njihovo širenje.... Kako to utječe na ljude? Svi mogu vidjeti sve. Gotovo mi je nevjerojatno kojom se brzinom šire teorije urote i protivljenje cjepivima. Ulažemo desetke milijardi u cjepiva koja spašavaju živote, a netko se okrene i kaže da ih ne spašavamo nego uništavamo, ispričao je Gates.

Na kraju nije mogao izbjeći pitanje vezano uz TikTok i Microsoft, pogotovo jer još uvijek radi kao tehnološki savjetnik u toj tvrtki.

Tko zna što će se dogoditi s tim... Biti velik među društvenim mrežama nije jednostavno, prokomentirao je Gates te dodao kako je prilično "bizarno da se Trump upleo u sve", pogotovo kad je spomenuo i da želi da SAD dobiju dio novca od prodaje.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti