Bill Gates je najnovija žrtva teoretičara zavjere: Laži koje se šire o njemu nadmašuju i one o 5G mreži

Bill Gates postao je nova omiljena meta onih koji šire laži i dezinformacije povezane s pandemijom koronavirusa.

Branimir Vorša | 20.04.2020. / 16:18

Bill Gates (Foto: AFP)

Kad milijarder poput Billa Gatesa usmjerava veliku pažnju i novac na borbu protiv pandemije koronavirusa, koja je predmetom raznoraznih teorija zavjere, među kojima je i naprosto suluda teorija o povezanosti pandemije s uvođenjem 5G tehnologije, onda i sam postaje metom teorija zavjere. Laži koje su se počele širiti o njemu već sad nadmašuju sulude teorije zavjere o 5G tehnologiji.

Bill Gates postao je nova omiljena meta onih koji šire laži i dezinformacije povezane s pandemijom koronavirusa. Kompilaciju teorija zavjere koje su se pojavile na internetu napravio je New York Times u suradnji sa tvrtkom Zingal Labs, koja analizira medijske izvore.

Između veljače i travnja Bill Gates je u kontekstu teorija zavjera oko koronavirusa spomenut nevjerojatnih 1,2 milijuna puta, bilo da je riječ o televiziji ili društvenim medijima.

Slika nije dostupna Bill i Melinda Gates bili su spremni za pandemiju: Prije više godina napunili su podrum zalihama

Slika nije dostupna Bill Gates i supruga nakon Trumpove opasne izjave spašavaju stvar: Donirat će još 150 milijuna dolara WHO-u za borbu protiv pandemije

Stavljeno u kontekst s teorijama zavjera oko 5G tehnologije, to je čak 33 posto više u istom periodu.

Travanj, koji je u tijeku, zapravo predstavlja trenutni vrhunac, jer se dnevno u prosjeku čak 18.000 puta Billa Gatesa trpa u teorije zavjere oko koronavirusa, pokazala je analiza Zingal Labsa.

YouTube, Facebook i Twitter su puni lažnih teorija usmjerenih protiv suosnivača Microsofta i filantropa. New York Times otkrio 16.000 objava samo na Facebooku od početka godine, koje su komentirane ili 'lajkane' gotovo 900.000 puta.

Deset najpopularnijih videa na YouTubeu koji šire laži o povezanosti Gatesa sa širenjem novog koronavirusa pregledano je gotovo pet milijuna puta u ožujku i dosad u travnju.

Neistine koje se o Gatesu šire variraju od toga da je on kreirao COVID-19 bolest kako bi digao profit od cjepiva kasnije do toga da je Gates dio zavjere kojoj je cilj pomor čovječanstva ili uvođenje globalnog sustava nadzora.

Posljednjih tjedana Gatesov govor iz 2015. godine u kojem upozorava na tad najveću prijetnju čovječanstvu u obliku zarazne boleszi, a ne nuklearni rat, pregledan je na internetu 25 milijuna puta u posljednjih nekoliko tjedana.

Prema New York Timesu, takozvani antivekseri, desno orijentirani intelektualci i članovi skupine teoretičara zavjera QAnon, tvrde da je upravo spomenuti video dokaz Gtesovog kukavičkog plana da iskoristi pandemiju za svoju osobnu korist.

Gates je dugo vremena i glasan kritičar američkog predsjednika Donalda Trumpa te je Trumpovu odluku za povlačenjem financiranja Svjetske zdravstvene organizacije nazvao "opasnom koliko se ona to i čini".

Sam gates nije zasad komentirao svoju novostečenu zloglasnost, izvršni direktor Zaklade Bill & Melinda Gates rekao je za New York Times da je uznemirujuće to što ljudi šire dezinformacije u trenutku kad bi svi trebali pronaći načine za suradnju i spašavanje života.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti