Bill i Melinda Gates bili su spremni za pandemiju: Prije više godina napunili su podrum zalihama

Bill Gates dugo je upozoravao na mogućnost izbijanja pandemije, a tijekom tog vremena pripremao se i za crne scenarije u kojima možda neće biti hrane i vode.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.04.2020. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bill Gates godinama je upozoravao na potencijalnu pandemiju i razorne posljedice koje bi ona mogla ostaviti na naš planet, no većina ljudi, tj. država i lidera nisu njegove riječi shvatili ozbiljno te se nisu pripremili za takvu situaciju. Činilo nam se kako je virus za koji nema lijeka i cjepiva i koji će cijeli planet staviti u karantenu, uz veliki broj mrtvih i krah gospodarstva, scenarij kakav viđamo samo u filmovima katastrofe, ne i u stvarnom životu.

Bill Gates (Foto: AFP) Pogledajte video: Gates je predvidio pandemiju još 2015., a evo što danas misli koliko će koronavirus trajati

Slika nije dostupna Bill Gates kritizira: "Imali smo vremena pripremiti se za pandemiju, ali nismo uložili ni 5 posto onoga što je trebalo"

U razgovoru s novinarkom BBC-ja Melinda Gates nedavno je govorila o aktualnoj situaciji te je rekla kako su ona i Bill još i prije njegovih javnih istupa i upozorenja na opasnosti koje nam prijete puno razgovarali o virusima, mogućnostima pandemije i biološkog ratovanja. Razmišljali su također i o tome što ako u budućnosti ne bude čiste vode i dovoljno hrane. Iako su se nadali da takvo nešto ipak neće doživjeti, odlučili su se pripremiti i za takve scenarije.

Kada je prošli mjesec počela navala na trgovine i panično kupovanje i gomilanje toaletnog papira, kvasca, vode i drugih namirnica, Gatesovi nisu paničarili jer su sve stvari kupili godinama ranije. Pripremili smo se i imali smo nešto hrane u podrumu u slučaju da zatreba i sad smo svi u istoj situaciji, rekla je Melinda u intervjuu. No iako je bolest prijetnja svima, naglasila je kako je itekako svjesna njihove situacije i koliko su privilegirani u odnosu na brojne druge ljude koji se danas bore za preživljavanje.

Dok je bio dijete, roditelji Billa Gatesa također su u podrumu imali spremne konzerve s hranom i vodu, no oni nisu bili u strahu od virusa, već od nuklearnog rata. Tijekom svog dobro poznatog govora na konferenciji TED 2015. godine Gates je upozorio kako živimo u razdoblju u kojem puno veća opasnost za ljudske živote i cijeli planet prijeti od virusa za koji nemamo lijek i cjepivo nego od ratova.

Bill Gates Izgubit će milijarde, ali to ga ne brine: Gates će financirati izgradnju 7 tvornica za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa

Od izbijanja pandemije Bill i Melinda Gates putem svoje organizacije donirali su više od 250 milijuna dolara za pomoć žrtvama koronavirusa, a Bill je najavio gradnju više tvornica za cjepiva u koje će uložiti milijarde dolara. Tvornice će graditi unaprijed za cjepiva koja imaju najveći šansu koristiti se za borbu protiv koronavirusa tako da se kad cjepivo bude gotovo može odmah krenuti u masovnu proizvodnju. Koristit će se tvornice za maksimalno dva cjepiva, a ostale tvornice za potencijalna cjepiva uopće se neće koristiti i na njima će izgubiti nekoliko milijardi dolara.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti