Izgubit će milijarde, ali to ga ne brine: Gates će financirati izgradnju 7 tvornica za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa

Gatesova organizacija želi unaprijed izgraditi proizvodne kapacitete za top sedam dostupnih kandidata koji razvijaju cjepivo protiv virusa, iako će te pogone koristiti maksimalno dvije kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.04.2020. / 14:26

Bill Gates (Foto: AFP)

Broj oboljelih od koronavirusa premašio je milijun, crna brojka umrlih veća je od 50 tisuća, a posljedice na globalno gospodarstvo su nesagledive. Čini se kako je jedino rješenje cjepivo na kojem znanstvenici naporno rade, no i uz najveće napore čini se da u optimističnom scenariju moramo čekati godinu i pol dok cjepivo bude gotovo, testirano i sigurno za uporabu. Što nas čeka do tada i hoćemo li cijelu 2020. i veliki dio sljedeće godine većinom provesti u oprezu, izolacijama i karantenama, trenutačno je teško reći, no jasno je zašto cijeli svijet s nestrpljenjem iščekuje lijekove i cjepiva.

Slika nije dostupna Predvidio je pandemiju još 2015., a sada je objavio savjete kako pobijediti koronavirus

Jednom kada cjepivo bude gotovo, bit će ga potrebno proizvesti u velikim količinama, a kako bi kapaciteti bili spremni na vrijeme, želi se pobrinuti Bill Gates. U razgovoru za The Daily Show (objavljen je samo isječak epizode koja će se emitirati danas), Gates je rekao kako njegova filantropska organizacija ima veliko iskustvo i stručnost u borbi protiv zaraznih bolesti te su već financirali slične projekte, a sada to znanje žele iskoristili kako bi "ubrzali stvari".

Naglasio je kako se, zbog svega navedenog, mogu mobilizirati brže od vlada za borbu protiv koronavirusa. Gatesova organizacija želi unaprijed izgraditi proizvodne kapacitete za top sedam dostupnih kandidata koji razvijaju cjepivo protiv virusa. Iako će na kraju odabrati maksimalno dvije kompanije, financirat će tvornice za svih sedam kompanija kako ne bi gubili vrijeme jednom kada se cjepivo odobri.

Potrošit ćemo nekoliko milijardi dolara za proizvodnju tvornica koje se neće odabrati jer je nešto drugo bolje, rekao je Gates dodavši da je par milijardi dolara ništa u usporedbi s današnjom ekonomskom situacijom u kojoj se gube bilijuni dolara.

Slika nije dostupna Gates kritizira Trumpa: Kako ljudima reći da idu u restorane dok se pored njih gomilaju tijela?

Simultano testiranje lijekova i gradnja proizvodnih kapaciteta nužni su kako bi se u najbržem mogućem roku pronašlo najučinkovitije cjepivo, ali i kako bi se proizvele potrebne količine. S ranijom pripremom proizvodnih pogona mogli bi se uštedjeti mjeseci, a danas je svaki mjesec bitan, rekao je Gates koji je, zajedno sa suprugom Melindom, dosad donirao 100 milijuna dolara borbi protiv koronavirusa.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti