Gates kritizira Trumpa: Kako ljudima reći da idu u restorane dok se pored njih gomilaju tijela?

Trump želi spasiti gospodarstvo skorašnjim ponovnim pokretanjem rada kompanija, što znači i smanjenjem mjera izolacije. Njegov potez, naravno, nije naišao na oduševljenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.03.2020. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Riječ koja najbolje opisuje globalnu gospodarsku situaciju u vrijeme koronavirusa jest – katastrofa. Mnogi su već osjetili njezine posljedice, a jasno je da će utjecati na sve gospodarske grane, dugoročno. Toga je svjestan i prvi čovjek SAD-a Donald Trump, koji je, u vrijeme samoizolacije, karantena i socijalne distance koje će očito trajati tjednima, a možda i mjesecima, najavio povratak poslovne Amerike do Uskrsa. Sve što čitamo i pratimo o koronavirusu jasno pokazuje kako je riječ o samo pogrešnoj taktici koja bi mogla u potpunosti preopteretiti i uništiti američko zdravstvo te iza sebe ostaviti velik broj mrtvih.

Bill Gates (Foto: AFP) Pogledajte video: Gates je predvidio pandemiju još 2015., a evo što danas misli koliko će koronavirus trajati

Tijekom gostovanja na TED Connects online predavanju, o situaciji u kojoj se nalazi SAD, ali i cijeli svijet, kao i tim Trumpovim najavama, govorio je i Bill Gates. Nedavno smo pisali kako je na određeni način suosnivač Microsofta i poznati filantrop predvidio ovu pandemiju, a sada kaže kako su Amerikanci imali svoju šansu spriječiti širenje virusa, no propustili su je još u siječnju: Nismo dovoljno brzo reagirali kako bismo sad izbjegli mogućnost zaključavanja države.

Slika nije dostupna Hrvatski molekularni biolog tvrdi: Vlažna sluznica može pomoći u zaštiti od koronavirusa

Takav oblik izolacije i karantene, smatra Gates, trebao bi trajati šest do deset tjedana. Što se Trumpova prijedloga o ranijem povratku na posao tiče, rekao je da je teško reći ljudima da nastave ići u restorane i da nastave kupovati nove kuće i pri tome ignorirati "veliki broj tijela" koja se gomilaju sa strane. Također, dodao je i kako je teško ljudima reći tijekom pandemije da bi se trebali baviti određenim aktivnostima znajući da će te aktivnosti pridonijeti širenju bolesti. Još je jednom naglasio važnost testiranja, kao i donošenja boljih odluka o tome tko se treba testirati: Testiranja moraju biti organiziranija, moraju se napraviti prioriteti. To je super, super hitno.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti