Gate kritizira: Imali smo vremena pripremiti se za pandemiju, ali nismo uložili ni 5 posto onoga što je trebalo

Gates je godinama upozoravao na mogućnost pojave pandemije i pozivao na dodatna ulaganja u zdravstvene sustave. Nažalost, nisu ga poslušali.

Martina Čizmić | 12.04.2020. / 10:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nismo učinili dovoljno kako bi se pripremili za ovu pandemiju, iako smo znali da dolazi, upozorio je osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Bill Gates.

Ja i drugi zdravstveni stručnjaci diljem svijeta jedno smo vrijeme upozoravali da bi ovo mogla biti najveća potencijalna katastrofa s kojom će se svijet susresti. Još od mog govora iz 2015. godine i članka u New England Journal of Medicine, rekao je u razgovoru za BBC Gates.

Dodao je kako će zemlje diljem svijeta vjerojatno željeti da su više ulagale u javno zdravstvo, dijagnostiku i cjepiva, dok je to bilo moguće.

Mogli smo imati brzu dijagnostiku, lijekove i cjepiva, ali nismo dovoljno ulagali, istaknuo je Gates te dodao kako je upravo to bio cilj njegovih upozorenja sve ove godine.

Podsjetio je kako je ipak napravljen korak naprijed osnivanjem CEPI-ja, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, odnosno saveza koji koordinira razvoj novih cjepiva.

Ali to nije ni pet posto onoga što smo mogli napraviti, istaknuo je Gates.

Osvrnuo se i na period od pojave koronavirusa i činjenicu da je trebalo vremena da se razviju testovi za otkrivanje prisutnosti virusa.

Jesu li zemlje pripremile svoje intenzivne odjele i povećale kapacitete respiratora? O tome ćemo razmišljati i raspravljati kasnije. Veoma će malo zemalja dobiti peticu za svoj način pripreme, naglašava Gates, ali nije rekao koje bi to zemlje bile.

Na kraju podsjeća kako je koronavirus zapravo iznenadio cijeli svijet.

Nismo simulirali ovo, nismo vježbali, pa su i zdravstvene i ekonomske politike nepripremljene, zaključuje na kraju Gates.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti