Bill Gates i supruga nakon Trumpove opasne izjave spašavaju stvar: Donirat će još 150 milijuna dolara WHO-u za borbu protiv pandemije

Novom donacijom iznos koji je Zaklada donirala za borbu protiv koronavirusa penje se na četvrt milijarde dolara.

Branimir Vorša | 16.04.2020. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novac koji Gatesovi namjeravaju donirati namijenjen je razvoju testiranja, liječenja i cjepiva za COVID-19 te pomoći partnerima u Africi i na jugoistoku Azije kako bi oni mogli povećati svoje kapacitete za "otkrivanje, liječenje i izolaciju", pojasnili su iz Zaklade na presici.

Sve je više jasno da svjetski odgovor na pandemiju neće biti učinkovit osim ako nije i nepristran, naglasila je Melinda Gates, supredsjedateljica Zaklade.

Namijenjena sredstva će pružiti podršku naporima protiv COVID-19 u zemljama niskih i srednjih primanja, gdje lokalne vlasti i zdravstveni radnici herojski rade na zaštiti ranjivih dijelova zajednice, dodala je.

Zaklada je objavila ovu vijest nakon što je njezin supredsjednik Bill Gates kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu odluku da povuče američku financijsku potporu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Trump je izjavio da će zaustaviti financiranje WHO-a, odnosno povući 400 do 500 milijuna dolara američkog novca koji SAD daje toj globalnoj organizaciji. Kao razlog je naveo istragu tvrdnje da WHO pomaže Kini u prikrivanju istine o porijeklu novog koronavirusa.

Slika nije dostupna Amerikanci istražuju mogućnost da je virus SARS-CoV-2 nastao u kineskim laboratorijima

Slika nije dostupna Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Ne nasjedajte na lažne lijekove koji "liječe" koronavirus

Gates je reagirao na Twittera napisavši da je "zaustavljanje davanja sredstava WHO-u tijekom svjetske zdravstvene krize opasno isto koliko opasno zvuči i ta izjava".

COVID-19 ne poštuje pogranične zakone. Svjetska zajednica mora razumjeti da dok je god COVID-19 negdje, moramo djelovati kao da se nalazi posvuda. Za svladavanje ove pandemije bit će potrebna razina međunarodnog financiranja i suradnje kakva dosad nije viđena, rekao je Bill Gates na konferenciji za medije Zaklade u srijedu.

Gatesovi nisu jedini tehnološki milijarderi koji su obećali ili donirali novac u borbi protiv pandemije koronavirusa. Izvšni direktor Twittera Jack Dorsey najavio je da će donirati milijardu dolara pomoći te rekao da to predstavlja oko 28 posto njegova ukupnog bogatstva.

Isto tako, šef Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu Jef Bezos donirao je 100 milijuna dolara brobi protiv pandemije, no taj iznos nije niti ogrebotina njegovu ukupnom bogatstvu.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg donirao je 25 milijuna dolara, što isto tako ne predstavlja nikakav postotak u odnosu na njegovo ukupno bogatstvo.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti