Bill Gates godinama je upozoravao na potencijalnu opasnost od smrtonosnog virusa koji bi mogao uzeti milijune života te na globalnu nepripremljenost na pandemiju. Većina ljudi na ta je upozorenja samo odmahivala rukom smatrajući ih scenarijem nekog filma katastrofe, no ne i scenarijem koji bi mogli doživjeti u stvarnom životu. Situacija s koronavirusom pokazala je kako je Gates, nažalost, bio u pravu, a dok jedni slušaju njegove savjete o načinu borbe protiv pandemije, pobornici teorije zavjera na njega gledaju kao na nekog masterminda koji stoji iza "lažne" pandemije s ciljem prisilnog cijepljenja i čipiranja ljudi.

Bill Gates Gates ne želi da se cjepivo distribuira na tržištu: "Dopustimo li da cjepivo ode onome tko najviše plati, imat ćemo smrtonosniju pandemiju"

Na svom blogu ovaj tjedan Gates je upozorio na još jednu veliku opasnost koja bi s vremenom mogla postati smrtonosnija i od opasnija i od koronavirusa. Riječ je o vrlo aktualnoj temi posljednjih godina - klimatskim promjenama. Gubitke života i propast gospodarstva koje danas uzrokuje pandemija u budućnosti bi mogla izazvati promjena klime.

Do tog zaključka Gates je došao na temelju smrtnosti od koronavirusa koja, kako je napisao na svom blogu, iznosi 14 osoba na 100.000 ljudi. Zbog porasta temperature planeta tijekom sljedećih 40 godina očekuje se isti porast smrtnosti kao i od korone. Do kraja stoljeća te će se brojke povećavati i dalje te bi se smrtnost s 14 trebala povećati na 73 osobe na 100.000 ljudi. No ako se emisije stakleničkih plinova smanje, očekuje se smrtnost od 10 osoba na 100.000 ljudi. Do 2060. klimatske promjene mogle bi postati smrtonosne kao i COVID-19, a do 2100. mogle bi biti pet puta smrtonosnije, napisao je Gates.

Slika nije dostupna Bill Gates otkrio koja će biti najveća prepreka vezana uz cjepivo protiv koronavirusa

Što se gospodarstva tiče, ekonomski učinak klimatskih promjena bit će kao da se pandemija događa jednom svakih deset godina jer će troškovi nastali zbog klimatskih promjena te ulaganja kako bi se negativni utjecaji promjene klime smanjili biti jako veliki.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju