Bill Gates poziva na raspodjelu lijekova i cjepiva za COVID-19 najpotrebitijima

Milijarder filantrop Bill Gates pozvao je da lijekovi za COVID-19 i potencijalno cjepivo budu dostupni zemljama i ljudima kojima su najpotrebniji, a ne "onome tko više plati", rekavši da će oslanjanje na tržišne uvjete produljiti smrtonosnu pandemiju.

Hina | 13.07.2020. / 09:03

Bill Gates (Foto: AFP)

Ako jednostavno dopustimo da lijekovi i cjepivo odu onome tko najviše plati, umjesto ljudima i mjestima gdje su najpotrebniji, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju, rekao je osnivač Microsofta u videoporuci objavljenoj u subotu tijekom virtualne konferencije na temu COVID-19 koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a.

Trebamo da čelnici donesu ove teške odluke o distribuciji koja se temelji na jednakosti, a ne samo na čimbenicima koje određuje tržište.

Sa stotinama projekata kojima je cilj pronaći cjepivo i vladama u Europi i SAD-u koje ulažu milijarde dolara u istraživanja, ispitivanja i proizvodnju, postoji zabrinutost da bi bogatije nacije mogle za sebe osigurati obećane lijekove protiv koronavirusa, ostavivši zemlje u razvoju praznih ruku.

Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija upozorile su na nezdravo nadmetanje u pronalasku lijeka koji će biti ključan za spašavanje života i rješavanje ekonomskog kaosa koji je izazvao virus, dok su neki dužnosnici u Washingtonu rekli da će im prioritet biti američki građani.

Gates je rekao da su napori počeli prije dva desetljeća kao borba s globalnom HIV/AIDS krizom, kad su se zemlje udružile kako bi pronašle i lijek učinile dostupnim u većem dijelu svijeta, uključujući i Afriku, te da to može služiti kao model da se lijek za COVID-19 učini široko dostupnim.

Kao primjere je izdvojio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije iz 2002. godine i Predsjednikov izvanredni plan za AIDS sa sjedištem u SAD-u kojima je cilj bio dostaviti ljudima lijekove da se bore s nekima od najsmrtonosnijih bolesti.

Jedna od najboljih lekcija u borbi protiv HIV-a/AIDS-a jest važnost izgradnje velikog, poštenog globalnog distribucijskog sustava kako bi lijekovi stigli do svih, rekao je Gates.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti