Britanska tvrtka otkrila planove za lansiranje komercijalnog modula s filmskim studiom i sportskom arenom na ISS već 2024. godine

Međunarodna svemirska postaja mogla bi dobiti namjenski filmski studio i sportsku arenu do sredine ovog desetljeća, ako se ispune planovi jedne ambiciozne britanske tvrtke.

Branimir Vorša | 21.01.2022. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Space Entertainment Enterprise (SEE), sa sjedištem u Londonu, otkrio je planove modula za emitiranje filmskog, TV, sportskog i zabavnog programa na ISS-u, koji bi u orbitu trebao biti lansiran već 2024. godine.

Navedeni modul gradi tvrtka Axiom Space, koja pak radi na vlastitom turističkom i istraživačkom modulu za ISS. I njihov modul bi također trebao biti lansiran i priključen na ISS 2024. godine.

SEE već ima temelj u svemirskom zabavnom programu, tvrdeći da produciraju film u partnerstvu s Tomom Cruiseom, koji će se djelomično snimati na ISS-u.

Slika nije dostupna NASA produljila životni vijek Međunarodnoj svemirskoj postaji do kraja desetljeća

Slika nije dostupna Svemirski filmaši sretno se vratili na Zemlju: Ostavili autograme na kapsuli kojom su se spustili

Poznat kao SEE-1, novi zabavni centar bit će priključen na Axiom modul, koji će se na kraju odvojiti od ISS-a kako bi formirao vlastitu namjensku svemirsku stanicu. Nisu otkriveni nikakvi troškovi ili proračuni za taj modul, ali se očekuje da će biti promjera šest metara i otvoren za sve zainteresirane za snimanje filmova i TV programa u njemu.

To predstavlja dio sve većeg komercijalnog pomaka za ISS, a prva posada privatnih astronauta trebala bi biti poletjeti prema stanici već idućeg mjeseca.

NASA se obvezala financirati tu vremešnu svemirsku postaju do 2030. godine, a Rusija je signalizirala svoju predanost lansiranju novog laboratorijskog modula za ISS.

Uspije li navedeni projekt, bit će to prvi svjetski studio za stvaranje sadržaja i zabave te višenamjenska arena, kojima će se upravljati u svemiru.

Slika nije dostupna Kako izgleda Međunarodna svemirska postaja iznutra? Astronaut otkriva sve njene tajne i zanimljivosti

SEE kaže da će modul omogućiti umjetnicima, producentima i kreativcima da razvijaju, produciraju, snimaju i streamaju sadržaje koji maksimiziraju mikrogravitacijsko okruženje svemirske stanice u niskoj orbiti, uključujući filmove, televiziju, glazbu i sportska događanja.

Suosnivači SEE-a, Dmitry i Elena Lesnevsky, poručuju da je to nevjerojatna prilika za čovječanstvo da se preseli u drugo područje i započne novo uzbudljivo poglavlje u svemiru.

Pružit će jedinstven i pristupačan dom za neograničene mogućnosti zabave u mjestu prepunom inovativne infrastrukture koja će osloboditi novi svijet kreativnosti, dodaju.

Osim filmova i događanja u produkciji SEE, tvrtka kaže da će osigurati mjesto i produkcijsku infrastrukturu za hosting i snimanje događaja i drugih zainteresiranih strana. Planira se da SEE-1 postane operativan počevši od prosinca 2024., dok bi još uvijek bio spojen na ISS.

Kada se početna konfiguracija te nove komercijalne svemirske postaje dovrši i bude spremna za odvajanje od ISS-a 2028. godine, mjesto stvaranja sadržaja činit će jednu petinu njezina volumena.

Međunarodna svemirska postaja (Foto: Arhiva/AFP) Genijalna ideja ili potpuna ludost: Amerikanci pripremaju reality show u kojem je glavna nagrada – put u svemir

Slika nije dostupna Sad je i službeno: Tom Cruise leti u svemir na snimanje novog nastavka "Nemoguće misije"

Axiom Station, prva svjetska komercijalna svemirska postaja, dizajnirana je kao temeljna infrastruktura koja omogućuje raznoliku ekonomiju u orbiti, rekao je Michael Suffredini, predsjednik i izvršni direktor Axiom Spacea.

SEE-1 će pokazati i iskoristiti svemirsko okruženje na način bez presedana, rekao je glavni inženjer Axioma dr. Michael Baine.

Dizajn modula na napuhavanje osigurava oko šest metara promjera nesmetanog volumena pod tlakom, koji se može prilagoditi nizu aktivnosti, uključujući ugrađenu najmoderniju mogućnost proizvodnje medija koja će uhvatiti i prenijeti iskustvo bestežinskog stanja na zadivljujuć način, dodao je.

SEE je potvrdio da proizvodi novi misteriozni svemirski film s Tomom Cruiseom, što je NASA potvrdila 2020. godine. Smatra se da će Axiom Space biti odgovoran za odvođenje Cruisea i producenta na postaju, vjerojatno već sljedeće godine. SEE ima i konzultante koji su radili za HBO i Viacom.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti