Brzo punjenje, veliki doseg i snaga: Ford ima “epske” planove za nasljednika svog električnog pickupa

Nasljednik modela F-150 Lightning razvija se pod kodnim imenom “Project T3”, što se odnosi na “Trust The Truck”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2023. / 14:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako nema dugo da je Ford predstavio svoj električni pickup F-150 Lightning za za njim vlada prilična potražnja, u ovoj kompaniji već razmišljaju o njegovom nasljedniku. A njihovi planovi su veliki, odnosno ako ćemo citirati ljude iz te kompanije, oni su “epski”. Naime, iz Forda kažu kako pripremaju “epskog nasljednika” ovog automobila i razvijaju ga pod kodnim imenom Project T3, što se odnosi na Trust The Truck.

Slika nije dostupna Ambiciozan Fordov plan: Pobijediti Teslu!

Ono što možemo očekivati od nasljednika Lightninga jest, kako kažu iz Forda, “pickup kojem se može vjerovati u digitalnom vremenu”, odnosno vozilo koje će se moći konstantno nadograđivati i poboljšavati. To bi trebao biti uglađen, aerodinamičan, brz, snalažljiv i fleksibilan pickup koji će se, naravno, morati brzo puniti te imati veliku snagu i domet. Nekih konkretnih detalja trenutačno nema, no nadamo se kako ćemo ih saznati tijekom sljedeće dvije godine jer je početak proizvodnje Projecta T3 (kako je riječ o kodnom imenu, za očekivati je da će njegovo konačno ime biti drukčije) planiran za 2025. godinu.

Kako je to u razgovoru za medije objasnio izvršni direktor Forda Jim Farley, Project T3 predstavlja jedinstvenu priliku za revoluciju američkog pickupa, a vozilo će proizvoditi u Santonu (u američkoj saveznoj državi Tennessee) gdje se gradi njihov kampus nazvan Blue Oval City u kojem bi se trebali proizvoditi ne samo vozila, već i baterije i u kojem bi se trebalo otvoriti oko 6 tisuća radnih mjesta.

Ovaj projekt težak je 5,6 milijardi dolara i, prema guverneru Tennesseeja Billu Leeju, to je najveće pojedinačno ulaganje u povijesti ove savezne države. Kada kampus bude gotov, njegov godišnji kapacitet proizvodnje električnih pickupova iznosit će čak 500 tisuća vozila.

Slika nije dostupna Šef Forda iznenadio izjavom: Za proizvodnju električnih automobila trebamo 40 posto manje radnika

Inače, prema predviđanjima iz Forda, njihov odjel za električna vozila ove bi godine trebao završiti u minusu od čak 3 milijarde dolara. U Fordu na taj odjel gledaju kao na startup koji u početku gubi novac, dok razvija znanje, širi poslovanje i povećava udio, dok zarada dolazi tek nakon nekog vremena.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti