Pametni kotač pretvara svaki bicikl u električni

Copenhagen Wheel pametni je kotač koji skoro svaki bicikl može pretvoriti u električni.

Martina Čizmić | 09.10.2017. / 08:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljubitelji bicikliranja mogli bi ozbiljno razmisliti o ulaganju u ovaj dodatak i svoje omiljeno dvokotačno prometalo pretvoriti u električno.

Copenhagen Wheel, odnosno Kopenhagenški kotač, može pretvoriti svaki bicikl u pametni električni bicikl, a namijenjen je svima koji često koriste bicikl za probijanje kroz gradsku gužvu ili im treba dodatna pomoć u savladavanju uzbrdica na duljim turama.

Senzori, baterija i električni motor u Copenhagen Wheelu rade zajedno kako bi biciklistu u pravom trenutku dali dodatnu snagu i brzinu. I to gotovo neprimjetno, ako je vjerovati tvrdnjama iz startupa Superpedestrian koji je razvio ovaj zanimljivi uređaj.

Copenhagen Wheel dolazi i u kombinaciji s aplikacijom za pametne telefone koja služi i kao digitalni ključ koji se otključava odnosno uključuje električni pogon. Pametni telefon koristi se i kao detektor bilo kakvih nepravilnosti u radu električnog motora kako bi biciklist uvijek bio siguran da sve radi ispravno.

Sam kotač teži 7,6 kilograma i može se montirati na gotovo svaki bicikl. Uz motor snage 250 W postiže maksimalnu brzinu od 25 kilometara na sat, a ima domet od 50 kilometara. U Superpedestrianu ističu kako njihova baterija može izdržati do 1000 ciklusa punjenja, a puni se tijekom kočenja, ali i priključivanjem na klasičnu utičnicu. Za samo dva sata baterija je napunjena do 80 posto, dok je za potpunu napunjenost potrebno puniti bateriju oko četiri sata.

Copenhagen Wheel moguće je naručiti i u Europi, i to po cijeni od 1499 dolara (oko 9600 kuna), dok cijeli bicikl po cijeni od 1999 dolara zasad nije dostupan izvan Sjeverne Amerike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti