Digitalni jaz među djecom: 12 posto obitelji nema osnovnu opremu za praćenje nastave na daljinu

Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18 posto, a čak 40 posto takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu on line nastave.

Martina Čizmić | 17.03.2021. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Inicijativa Jednake digitalne prilike za sve pružila je čak 104 djece iz velikih obitelji priliku da se digitalno opismene, a njih 34 dobilo je prijenosna računala koja su im omogućila praćenje nastave na daljinu. Rezultat je to projekta započetog u studenom prošle godine koji se, zbog velikog uspjeha postignutog u svega četiri mjeseca, nastavlja i u 2021.

Naime, udruga PWMN (Professional Women's and Men's Network) Croatia odlučila je aktivno se angažirati na smanjivanju digitalnog jaza među djecom pomaganjem onima koji nemaju adekvatni pristup računalnoj opremi i internetu. Stjecanje digitalnih vještina i raspolaganje adekvatnom opremom danas je preduvjet za uspješno školovanje, rad i život općenito. Nažalost, velik broj djece koja nemaju dovoljno razvijenu digitalnu pismenost i vještine već u samome startu ima manje šanse za puno korištenje svojih potencijala i životni uspjeh.

U sklopu inicijative Jednake digitalne prilike za sve Udruga je uz pomoć partnera donirala prijenosna računala, osigurala kvalitetan pristup internetu i edukacije za djecu iz obitelji koje okuplja udruga Obitelji 3plus, odnosno obitelji s troje ili više djece. Neposredan poticaj za pokretanje akcije bila je aktualna pandemija koronavirusa koja je, iako je ubrzala proces digitalizacije u svim dijelovima hrvatskog društva, uvođenjem online nastave ukazala i na zanemarenu, a itekako prisutnu digitalnu podjelu među djecom i u Hrvatskoj.

Istraživanje koje je provela udruga Obitelji 3plus među 2300 obitelji diljem zemlje pokazalo je da 12 posto hrvatskih obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu, poput računala i televizora, za praćenje online nastave. Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18 posto, a čak 40 posto takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu on line nastave. Stoga projekt PWMN-a smatramo jako važnim i sretni smo što obuhvaća djecu iz 3plus obitelji. Nisu sve obitelji s više djece u istom položaju, ali sve su suočene s većim financijskim, logističkim, organizacijskim i drugim izazovima u odnosu na druge obitelji, stoga im je i ovakva pomoć vrlo dragocjena, naglasio je Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

Veliki su zahtjevi online nastave i za ovako veće obitelji je stvarno izazovno nositi se s takvim oblikom školovanja. Treba imati računalo, prostor u tišini, dobar internet i vrijeme za pomoć djeci, ali uz pomoć dobrih ljudi koji su nam pomagali nekako guramo te online dane naprijed, pohvalila je inicijativu Jednake prilike za sve Lada Marija, majka osmero djece te je dodala kako je „sretna što je ovakva prilika pružena našoj djeci jer ih uključuje u ovaj svijet u kojem živimo, a to je digitalni svijet“.

U sklopu ove inicijative Algebra kao partner provodi program digitalnog opismenjavanja tijekom kojeg osnovnoškolci osmišljavaju vlastitu tvrtku za koju izrađuju sve potrebne sadržaje. Stječu znanja iz programiranja, grafičkog i web dizajna, te se bave izradom animacija. Uče o temi “Sigurnost na internetu”, a kao mali direktori vlastite tvrtke prikupljaju informacije, kreiraju vizualni identitet svoje tvrtke te pokreću i marketinšku kampanju. Ovisno o dobi, djeca koriste alate s različitim stupnjem složenosti.

Jako mi se sviđa ova informatika. Sve mi je dosad bilo zanimljivo. Najviše mi se dopalo dok smo radili da se figurice pomiču, i već puno igram svoju igricu sa sekama. Osim igrice, jako mi je zanimljivo bilo i raditi poster, kaže Kiara, šestogodišnjakinja koja je u svega dva termina edukacije osmislila i programirala vlastitu video igru.

Podrška od strane kompanija koje su prepoznale i podržavaju inicijativu kao i izvrsne reakcije svih koji su do sada njome obuhvaćeni potaknuli su udrugu PWMN Croatia da s njom nastavi i dalje. U drugoj fazi cilj je da još 116 djece iz velikih obitelji prođe edukaciju digitalne pismenosti. No, osim njih želja je u projekt uključiti i 100 djece slabijeg imovinskog stanja te bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s problemima u ponašanju iz institucija diljem Hrvatske. U edukacije planira se donirati i dodatnih 60 računala.

Inicijativu Jednake digitalne prilike za sve uz Algebru podržavaju i Kraš, Wiener osiguranje, Avola Solutions i Diverto.

Nastavljamo s projektom i dalje u 2021. godini te osim korisnika udruge Obitelji 3plus uključit ćemo i drugu djecu, koja se nalaze u institucionalnoj skrbi, kao i djecu slabijeg imovinskog stanja. Nijedno dijete ne bi smjelo ostati izostavljeno, a mi im zajedno našim nastojanjima želimo otvoriti vrata bolje budućnosti, već danas. Nadamo se da će i druge tvrtke u Hrvatskoj prepoznati ovu problematiku i podržati našu inicijativu, poručila je Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge PWMN Croatia.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti