Evo kako bi mogli izgledati gradovi budućnosti

Poznati futorolog objavio je svoja predviđanja o gradovima u 2050. godini u kojoj će zgrade biti nevjerojatno velike i bit će poput malih gradova, a turisti će odsjedati u podvodnim hotelima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2016. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Do sada su brojni znanstvenici i futorolozi objavili svoja predviđanja o tome kako će izgledati život na našoj planeti 2050. godine. Prema nekima, tada će umjetna inteligencija već postati 'pametnija' od ljudi, zahvaljujući tehnologiji moći će se izliječiti sve/većina bolesti, a očekivani vijek života bit će puno duži. Svoju viziju 'gradova budućnosti' nedavno je objavio i futurolog Ian Pearson koji je predvidio šest načina na koji će se gradovi promijeniti tijekom sljedećih 35 godina. Jedna od prvih velikih promjena su puno veći neboderi – dok je danas najveća zgrada na svijetu Burj Khalifa sa 163 kata, Pearson vjeruje kako bi 2050. zgrade mogle imati, vjerovali ili ne, više od 8 tisuća katova, što se trenutno čini nevjerojatnim. Još jedna stvar koja će biti povezana s ovim visokim zgradama bit će svemirske zračne luke koje bi trebale biti smještene na zgradama te bi se s njih mogle lansirati rakete u svemir, a s obzirom na visinu zgrada, put u svemir bit će kraći i jeftiniji, tj. bit će potrebno manje goriva. Zbog veličine tih zgrada u njima neće biti liftova, već će ljude na više katove prevoziti velike bespilotne letjelice.

Također, u njima bi mogle živjeti tisuće ljudi te će one u budućnosti postati ‘samoodrživi mali gradovi’, smatra Pearson i kaže kako bi se na taj način mogao riješiti problem prenapučenosti u gradovima. Još jedan novitet budućnosti trebali bi biti i podvodni hoteli – dok neki futurolozi vjeruju kako bi mogli imati cijele podvodne gradove, Paerson kaže kako bi to bilo preskupo, no zato bi mogli imati podvodne hotele i druge podvodne turističke atrakcije. U budućnosti ne bi trebali imati problema niti s punjenjem uređaja jer bi njihove baterije trebale puniti zgrade putem radio valova, a slično bi trebalo biti i s električnim automobilima koje će tijekom vožnje puniti ceste. Što vi mislite o ovim predviđanjima, što bi se od njih moglo ostvariti? Zgrade s tisuće katova s kojih se lansiraju rakete u svemir i podvodni hoteli ne čini nam se kao nešto što će se ostvariti tijekom ovog stoljeća, no zato bi zaista mogli imati ceste koje će puniti automobile jer se ova tehnologija u Velikoj Britaniji testira već danas.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti