FDA podržala odluku da se Pfizer cjepivo daje djeci starijoj od pet godina u SAD-u

Američki regulator je izglasao dopuštenje cijepljenja Pfizer/BioNTech cjepivom za djecu u dobi od pet do 11 godina. U SAD-u cjepivo već primaju djeca starija od 12 godina, a najnovija odluka utječe na oko 28 milijuna američke djece.

S. Ke. | 26.10.2021. / 23:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci Uprave za hranu i lijekove (FDA) dali su zeleno svjetlo za cjepljenje djece starije od pet godina u utorak. U rujnu je tvrtka priopćila kako podaci o ispitivanju pokazuju da je Pfizer cjepivo sigurno za djecu te dobne skupine. Stručnjaci Uprave za hranu i lijekove (FDA) podržali su ovaj potez te ide na hitno odobrenje u roku od nekoliko tjedana.

SAD ga već daje djeci od 12 i više godina. Najnovija odluka utječe na živote oko 28 milijuna američke djece. Savjetodavni odbor FDA-e za cjepiva i srodne biološke proizvode utvrdio je u utorak da su koristi cjepiva veće od rizika.

Ovo je značajna odluka koja bi mogla utjecati i na druge zemlje. Neke su države, poput Izraela, već kazale da planiraju slijediti njihov primjer.

Slika nije dostupna EMA odobrila Modernino cjepivo za treću dozu: Mogu ga primiti punoljetne osobe šest mjeseci nakon druge doze

Slika nije dostupna Čini se da rusko cjepivo protiv COVID-19 Sputnjik V neće biti odobreno u EU ove godine

Pažljivo su uzeti u obzir prednosti i nedostatci, prenosi BBC. Iako je mala vjerojatnost da će se većina djece ozbiljno razboljeti ako se zaraze koronavirusom, ona i dalje mogu biti zarazna, čak i bez simptoma.

Službeni podaci iz SAD-a pokazuju da je 160 djece u dobi od 5 do 11 godina umrlo od koronavirusa od početka pandemije. SAD je također izvijestio o više od 5000 slučajeva rijetke upalne bolesti povezane s infekcijama koronavirusom, od koje je umrlo 46 djece.

 

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti