Čini se kako Europa neće službeno dobiti još jedno cjepivo za borbu protiv COVID-19. Barem ne ove godine.

Kako javlja Reuters, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, gotovo je nemoguće da će europski regulator EMA prije kraja ove godine odobriti Sputnjik V.

Cjepivo Sputnik V WHO stavio Sputnjik V na čekanje: Nadamo se da ćemo to riješiti vrlo brzo

Cjepivo Sputnjik V U Rusiji raste broj zaraženih delta sojem, cjepivo štiti manje nego se mislilo: "Učinkovitost je oko 83 posto"

Naime, prema tim izvorima, Rusi još uvijek nisu poslali sve podatke koje EMA traži, a bez njih EMA neće uopće Sputnjik V uzeti u obzir. Čak i da Rusi pošalju tražene podatke u sljedećih mjesec dana, EMA bi odluku mogla donijeti tek u prvom kvartalu sljedeće godine.

Podsjetimo, EMA je Sputnjik V u razmatranje uzela još u ožujku ove godine, a tada se očekivalo da će odobrenje biti dano najkasnije do lipnja.

No, EMA je od Rusije zatražila dodatne podatke o aktivnim sastojcima i procesu proizvodnje koje, za sad, još uvijek nije primila.

Sputnik V cjepivo Ništa od ruskog cjepiva prije ljeta: Francuski državni tajnik otkrio da Sputnjik V odobrenje u EU-u može dobiti tek krajem lipnja

Podsjetimo, Rusija je ranije objavila kako Sputnjik V ima učinkovitost od otprilike 83 posto u slučaju delta varijante koronavirusa. Koristi se za cijepljenje u Rusiji i više od 70 zemalja diljem svijeta, koje su ga odobrile.

Odobravanje Sputnjika V u Europi za mnoge bi Ruse značilo da ponovno mogu slobodno putovati po Europi, ali bi dalo i poticaj ruskim proizvođačima cjepiva. Za sad, čini se, ništa od toga barem dok EMA ne dobije tražene podatke.

Reutersovi izvori tvrde kako EMA nema razloga sumnjati u podatke koje je dobila iz Rusije, ali kako dok ne dobije kompletne podatke nema na temelju čega donijeti konkretnu odluku.

Izvor: Reuters

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju