EMA najavila: Krećemo s postupnom provjerom ruskog cjepiva Sputnik V, rezultati bi trebali biti poznati veoma brzo

Podsjetimo, ruski Sputnik V prvo je cjepivo na svijetu registrirano kao cjepivo protiv COVID-19 još u kolovozu 2020. godine.

Martina Čizmić | 04.03.2021. / 11:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska agencija za lijekove objavila je kako je započela s postupnom ocjenom učinkovitosti i sigurnosti ruskog cjepiva Sputnik V (Gam-COVID-Vac) koji je razvio ruski Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.

Ističu kako je Povjerenstvo odlučilo krenuti s ocjenom učinkovitosti na temelju laboratorijski studija i kliničkih testiranja na odraslim osobama. Te studije pokazuju kako Sputnik V potiče proizvodnju antitijela i reakciju imunološkog sustava koji ciljaju SARS-CoV-2 koronavirus i mogu pomoći u zaštiti od bolesti COVID-19.

Provjera će se temeljiti na podacima koji su dostupni Povjerenstvu, a oni će donijeti odluku na temelju kojeg će EMA na kraju odlučili o davanju odobrenja za formalno odobrenje za korištenje.

Povjerenstvo će provjeravati učinkovitost, kvalitetu i sigurnost cjepiva Sputnik V, a iako ne žele spekulirati o tome koliko će im trebati za taj postupak ističu kako će biti potrebno manje nego u normalnim uvjetima, zbog svega što je napravljeno u pripremi.

Slika nije dostupna Opsežna studija potvrdila: Rusko cjepivo Sputnjik V je sigurno - ima 74-postotnu učinkovitost nakon jedne i 92-postotnu nakon dvije doze

Podsjetimo, ruski Sputnik V prvo je cjepivo na svijetu registrirano kao cjepivo protiv COVID-19 još u kolovozu 2020. godine. U međuvremenu su znanstvenici koji su radili na njegovom razvoju objavili su kako je izuzetno učinkovito te kako je sigurno za korištenje i kod starije populacije. Njime su, do sad, cijepljeni građani u Rusiji, ali i Srbiji, Mađarskoj i još nekim zemljama kojima je Rusija isporučila cjepivo.

Prema posljednjim informacijama, hrvatski ministar zdravstva Vilim Beroš zatražio je dodatne podatke o cjepivu ne bi li ono, potencijalno, bilo dostupno i hrvatskim građanima i prije odobrenja EMA-e.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti