Ništa od ruskog cjepiva prije ljeta: Francuski državni tajnik otkrio da Sputnjik V odobrenje u EU-u može dobiti tek krajem lipnja

Francuski je državni tajnik Rusiju optužio i da se cjepivom koristi kao propagandnim oružjem na međunarodnoj pozornici.

Hina | 01.04.2021. / 16:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusko cjepivo Sputnjik V neće se moći odobriti u Europskoj uniji "prije kraja lipnja", istaknuo je u četvrtak francuski državni tajnik za europsku politiku dok se neke zemlje nadaju skorom odobrenju kako bi ubrzale kampanju cijepljenja.

Postoji prva faza ispitivanja (u postupku odobravanja) koja se zove znanstvena provjera koja će sigurno, rečeno nam je, trajati do sredine lipnja, rekao je Clement Beaune u senatskom odboru za europske poslove.

Zatim dolazi posljednja faza, a to je mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) o odobrenju stavljanja na tržište, za koju treba još nekoliko tjedana. Dakle, cjepivo se najvjerojatnije neće odobriti prije kraja lipnja, dodao je.

EU će tada morati imati "puno više raspoloživih doza cjepiva (drugih laboratorija) pa će i potreba biti puno manje žurna", rekao je.

Clement Beaune je usto upozorio na ograničene kapacitete proizvodnje ruskog cjepiva i predbacio Moskvi, nakon nekih francuskih i europskih čelnika, da se koristi Sputnjikom kao propagandnim oružjem na međunarodnoj pozornici.

Naši ruski prijatelji se koriste geopolitičkim potezima i komunikacijskim manevrima kako bi pokazali koliko su prisutni u Europskoj uniji, istaknuo je.

Ne budimo naivni, (imaju) strategiju podjele u EU-u koja, na sreću, zasad nije uspjela, osim nekoliko udaraca nožem, rekao je.

Među 27 zemalja članica EU-a, zasad su samo Mađarska, Slovačka i Češka odlučile nabaviti rusko cjepivo ne čekajući odobrenje EMA-e.

Ta je odluka u Slovačkoj potaknula ostavku premijera Igora Matoviča u utorak, kojeg su kritizirali i neki članovi njegove vlade.

Druge zemlje, poput Njemačke, voljne su koristiti se Sputnjikom V radi suzbijanja pandemije, ako ga odobri Europska agencija za lijekove.

Ne isključujemo nijedno rješenje, nijednu mogućnost, ali nemojmo se zavaravati u vezi s ruskim i s kineskim cjepivom, istaknuo je Clement Beaune.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti