Jedina preživjela konzola iz nesuđenog partnerstva Sonyja i Nintenda prodana na dražbi za impresivan iznos

Prodani primjerak jedan je od tek 200 prototipova koji su nastali tijekom neslavno propalog partnerstva između Sonyja i Nintenda 1992. godine

Martina Čizmić | 09.03.2020. / 07:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira na to jeste li samo povremeni igrač ili zagriženi gamer, svi sa zanimanjem prate izlaske novih igraćih konzola. Ne samo zbog novih igara koje ih prate već i zbog toga što će "starije" verzije tih konzola postati jeftinije.

No to baš i nije uvijek tako.

Prototip Nintendo Play Stationa, konzole koja nikad nije ugledala svjetlo dana, ovih je dana na dražbi prodan za impresivnih 360 tisuća dolara (gotovo 2,4 milijuna kuna).

Kako stoji u opisu konzole, prodani primjerak jedan je od tek 200 prototipova koji su nastali tijekom neslavno propalog partnerstva između Sonyja i Nintenda 1992. godine. Sudbina ostalih 199 komada nije poznata i vjeruje se da su nakon propasti partnerstva uništeni.

Jedini preživjeli primjerak, koji još k tome i radi, vjeruje se, pripadao je bivšem šefu Sony Computer Entertainmenta Olafu Olafssonu.

Prototip Nintendo Play Station Super NES ima utor za "kasete" Super Famicon i igre Super Nintendo, ali i CD-ROM koji može čitati glazbene CD-ove. Mali ekran na vrhu konzole prikazuje koja se pjesma trenutačno pušta te tako omogućuje igraču da igra videoigre i sluša omiljenu glazbu. Također, ima i utor za slušalice te kotačić kojim je moguće regulirati glasnoću.

Uz dobro poznate utore za AV, S-Video te izlaze Super Nintendo Multi-out, ima i pomalo tajanstven utor označen kao "next". Čemu služi, nije poznato.

Još jedna posebnost konzole očituje se u samom kontroleru, na kojem piše "Sony PlayStation" iako je u plastici na dnu ispisano Nintendo.

Ovo je jedan od najzloglasnijih, tajanstvenih i kontroverznih predmeta industrije videoigara. Ovaj je prototip obišao cijeli svijet, a divili su mu se brojni entuzijasti. Ostat će ključni dio povijesti videoigara, bez obzira na to gdje završi, stoji u opisu objavljenom na Heritage Auctions.

Novi vlasnik, Greg McLemore, osnivač je Pets.com i Toys.com, a ova igraća konzola, prema njegovu priznanju, najskuplji je kolekcionarski komad koji je kupio za svoju kolekciju. Cilj mu je u konačnici otvoriti muzej u kojem će izložiti svoju kolekciju i učiniti ju dostupnom javnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti