Kinezi pomoću aplikacija izbjegavaju mjesta zaražena koronavirusom

Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete znati hoće li biti novih slučajeva, no možete izbjeći područje koje je već pogođeno.

Martina Čizmić | 04.02.2020. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski građani koriste aplikacije kako bi izbjegli četvrti u kojima je prisutan koronavirus. Tvrtke QuantUrban i WeChat osmislile su platforme koje preuzimaju službene informacije o četvrtima s potvrđenim slučajevima koronavirusa, pa ih pretvaraju u karte pomoću kojih korisnici mogu izbjeći ta mjesta.

YiKuang, odnosno "situacija epidemije", platforma je WeChata, sveprisutne kineske aplikacije koja je je ujedno i društvena mreža i sredstvo plaćanja i pokriva područja južnih gradova Shenzena i Guangzua.

Karte QuantUrbana, koje se mogu otvoriti u internetskim pretraživačima, pokrivaju još devet gradova u toj provinciji.

Šenžen bi idućih dana mogao imati veću epidemiju, a podaci vlade slabo se objavljuju, rekla je April, menadžerica iz Šenžena koja je odbila dati svoje puno ime.

Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete znati hoće li biti novih slučajeva, no možete izbjeći područje koje je već pogođeno, istaknula je.

Broj zaraženih u Shenzhenu u ponedjeljak je narastao na 245, čime je to tehnološko središte na jugu postalo najpogođeniji od glavnih kineskih gradova - Pekinga, Šangaja i Guangzhoua. U Šenženu radi velik broj migrantskih radnika iz središnjih provincija.

Obje platforme oslanjaju se na rad volontera koji svakodnevno ažuriraju informacije o zarazi. Yikuang je u početku područja epidemije označavao ikonicom lubanje i prekriženih kostiju, no to je promijenjeno nakon pritužbi korisnika.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti