Koju zaštitnu masku nositi? Znanstvenici proveli istraživanje i objavili koje su najbolje, a koje najmanje učinkovite maske

Najučinkovitijim pokazale su se N95 maske, ali oni modeli bez ventila, dok maske od flisa ne samo da ne smanjuju širenje kapljica, već ih i povećavaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2020. / 16:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve dok se ne pronađe cjepivo za koronavirus, odnosno lijek za bolest COVID-19 morat ćemo se naviknuti na tzv. novo normalno koje, osim držanja distance, uključuje i nošenje zaštitnih maski. Te maske danas su u Hrvatskoj obavezne u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima, a nije isključeno da ćemo ih na jesen trebati nositi i vani.

Naravno, nisu sve maske jednake i ne predstavljaju istu zaštitu pa je tim znanstvenika sa sveučilišta Duke odlučio provesti istraživanje kako bi saznali koja je vrsta zaštitnih maski najučinkovitija i omogućuje najjaču zaštitu. Testirano je 14 vrsta maski, od profesionalnih N95 maski kakve najčešće koriste zdravstveni djelatnici pa do pletenih maski i marama.

Slika nije dostupna Zaista štite: Zahvaljujući zaštitnim maskama frizerke nisu zarazile 140 svojih klijenata iako su imale COVID-19

Slika nije dostupna Fizičari nedvojbeno dokazali koliko je nošenje maski nužno i da je socijalno distanciranje bez njih besmislica

Pri testiranju maski i širenja respiratornih kapljica znanstvenici su koristili jednostavnu metodu koja uključuje lasersku zraku,i pametni telefon i crnu kutiju. Vertikalnim širenjem laserske zrake stvarala se tanka ploha svjetlosti koja je prolazila kroz otvore s lijeve i desne strane kutije, dok se s prednje strane nalazi otvor kroz koji su osobe koje su sudjelovale u testiranju govorile. Sa stražnje strane kutije postavljen je smartphone, tj. njegova kamera s kojom je snimano svjetlo koje se raspršilo u svim smjerovima nakon što su respiratorne kapljice prošle kroz tu lasersku zraku dok je osoba govorila. Nakon toga, računalni algoritam pobrojao je kapljice snimljene videozapisom.

Prvo je sniman govor bez maske, nakon toga s nošenjem maske, a svaka je maska testirana 10 puta. Test je pokazao kako najveću zaštitu pružaju N95 maske, a vrlo učinkovitim pokazale su se i troslojne kirurške maske, kao i dvoslojne pamučne maske. U testu su korištene i druge vrste jednoslojnih pamučnih maski, kao i N95 maske s ventilima koje su se pokazale manje učinkovitim u odnosu na maske bez ventila.

Naime, ventil omogućuje protok zraka, što znači da više kapljica može proći kroz masku, tj. ventil - ona odlično štiti osobe koje je nose, no zbog protoka zraka i većeg broja kapljica njenim nošenjem ugroženije su osobe koje se nalaze u blizini.

Najmanje učinkovitim pokazale su se tzv. gaiter maske kakve često koriste trkači, odnosno maske od flisa koje su navlače oko vrata i podižu kako bi se s njima pokrili usta i nos. Ne samo da takve maske ne smanjuju širenje kapljica, već njihovo korištenje rezultira stvaranjem većeg broja kapljica zbog vrste materijala koja veće kapljice razbija u više manjih pa se lakše šire zrakom. Lošu učinkovitost pri zaustavljanju širenja kapljica pokazale su i marame (bandane) i pletene maske.

Slika nije dostupna Znanstvenici napravili zaštitnu masku koja uništava koronavirus, a može izdržati do 50 pranja

Bez obzira na to što mislili o maskama i pozitivnim i negativnim stranama njihova nošenja, čini se kako ćemo se na njih morati naviknuti još neko vrijeme i nadati se da će pomoći u suzbijanju širenja zaraze i koronavirusa.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti