Zaista štite: Zahvaljujući zaštitnim maskama frizerke nisu zarazile 140 svojih klijenata iako su imale COVID-19

Većina klijenata imala je platnene ili kirurške maske, a oko pet posto N95 maske.

Hina | 15.07.2020. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nošenje maski dobilo je novu potporu istraživanjem koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu prenijeli bolest na gotovo 140 svojih klijenata koje su primili tijekom nekoliko dana u kojima su bili zarazni i razvili simptome.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti opisao je slučaj u kojemu je nošenje maski spriječilo širenje virusa SARS-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19.

Frizerka iz Springfielda u Missouriju 12. svibnja razvila je respiratorne simptome, ali je nastavila raditi do 20. svibnja kad je dobila pozitivni test na koronavirus. Ona je ignorirala savjet epidemiologa da ode u samoizolaciju 18. svibnja.

Druga frizerka koja je bila u kontaktu s prvom razvila je simptome tri dana kasnije, 15. svibnja i nastavila je raditi do 20. svibnja, kad je prvoj frizerki potvrđena zaraza koronavirusom. Njezin test dva dana kasnije pokazao je da je i ona zaražena.

Salon se zatvorio na tri dana kako bi se provela dezinfekcija, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima. Identificirali su ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovu frizerskom salonu.

Ostatak osoblja salona stavljen je u dvotjednu karantenu.

Obje su frizerke pri svakom kontaktu s klijentima nosile maske - jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu ili kiruršku masku.

Čak i kad je prva frizerka razvila simptome, njih dvije, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru.

Epidemiolozi su pratili dva tjedna svih 139 klijenata dviju frizerki te im ponudili testiranje pet dana nakon posjeta salonu.

Njih 67 prihvatilo je testiranje i nitko nije bio pozitivan, a nitko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tijekom 14 dana koliko su praćeni.

Klijenti su bili oba spola u dobi od 21 do 93 godine. Većina je nosila maske tijekom čitavog boravka u salonu, a to je trajalo od 15 do 45 minuta.

Većina klijenata imala je platnene ili kirurške maske, a oko pet posto N95 maske.

Znanstvenici vjeruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kihanja ili kašljanja, no i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori također su potencijalno opasne.

To je posebno važno jer osobe mogu širiti virus a da to i ne znaju, nekoliko dana, prije pojave prvih simptoma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti