Znanstvenici napravili zaštitnu masku koja uspješno uništava koronavirus, a može izdržati do 50 pranja

Zaštitne maske veoma su važna zaštitna komponenta, a njihovo nošenje, koliko god neugodno bilo, "mala je žrtva za spašavanje života".

Martina Čizmić | 31.07.2020. / 13:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici u Portugalu objavili su kako su stvorili zaštitnu masku čija tkanina štiti od koronavirusa tako što ga uništava.

Virolog s Insituta za molekularnu medicinu u Lisabonu, Pedro Simas, objavio je kako je njegov tim razvio sloj koji smanjuje broj virusa za 99 posto u roku od 30 minuta, a može izdržati i do 50 pranja.

Portugalske maske, MOxAdtech, koriste aktivni sastojak koji se već dokazao kao izuzetno učinkovit u suzbijanju H1N1 i rotavirusa.

No, Simas upozorava kako sama maska nije rješenje za pandemiju koronavirusa, već je najučinkovitija kad ju se nosi i prakticira socijalna distanca.

To je samo još jedan alat, još jedan element na maski, koji uz fizičku barijeru može pružiti i kemijsku, pojašnjava Simas te dodaje kako bi ljudi prilikom nošenja maski trebali voditi računa da im ona prekriva i nos i usta kako bi se spriječilo širenje velikih respiratornih kapljica.

Za sve one koji odbijaju nositi masku, Simas ima posebnu poruku. Ističe kako su maske veoma važna zaštitna komponenta, a njihovo nošenje, koliko god neugodno bilo, "mala žrtva za spašavanje života".

Inače, ove maske su u prodaji u Portugalu još od travnja, no sad su dobile i potrebne certifikate koji dokazuju da ne sadržavaju kemikalije opasne za ljude, ali su učinkovite protiv koronavirusa.

Izvor: IMM

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti