Fizičari napravili novi model širenja koronavirusa putem kapljica i potvrdili nužnost nošenja maski za lice

Međunarodni tim inženjera još je jednom dokazao da je nošenje maski tijekom pandemije koronavirusa jedna od najučinkovitijih epidemioloških mjera u sprječavanju širenja zaraze.

Branimir Vorša | 21.07.2020. / 14:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi bolje razumjeli ulogu oblaka respiratornih kapljica u širenju virusa, međunarodni tim inženjera napravio je novi matematički model u koji su uvrstili i faktore iz okoliša, poput vlažnosti zraka i temperature zraka.

Njihova studija objavljena je u znanstvenom časopisu Physics of Fluids i zasnovana je na proučavanju kemijskih reakcija koje se nazivaju "teorija razine sudara". Ta teorija bavi se interakcijom i razinom sudara oblaka kapljica koje zaražena osoba izdahne sa zdravim osobama.

Socijalna distanca bez maski je besmislena

Njihova studija povezuje ljudske interakcije na razini čitave populacije s rezultatima njihove fizike kapljica na mikrorazini, koji su pokazali koliko daleko i kako brzo se respiratorne kapljice šire te koliko dugo traju.

Osnovna kemijska reakcija jest sudar dviju molekula. Koliko se često one sudaraju, dat će vam odgovor i koliko brzo reakcija napreduje. Isti je takav slučaj i ovdje, koliko često zdravi ljudi dolaze u kontakt s oblakom zaraženih kapljica zapravo može biti mjerilo koliko brzo se bolest širi, pojašnjava Abhishek Saha, profesor na Sveučilištu Kalifornija u San Diegu.

Sahin tim otkrio je da respiratorne kapljice putuju između 2,5 i 4 metara od izvora prije negoli ishlape. Ovaj je podatak bez uračunatog utjecaja vjetra.

U stvarnosti to znači da socijalna distanca od dva metra bez maski nije dovoljna, iako je fizika kapljica dosta ovisna o vremenskim prilikama.

Novi model, novi parametri i precizniji rezultati

Novi matematički model prvi je koji je uključio i vremenske prilike u širenje zaraze putem respiratornih kapljica te pokazuje da će iste putovati dalje i trajati duže u hladnim i vlažnim uvjetima, nego u toplijim, gdje će brže ishlapiti.

Sahin tim nada se da će taj model pomoći javnom zdravstvu u donošenju mjera na lokalnoj razini te doprinijeti boljem razumijevanju vremenskih uvjeta u širenju virusa.

Sukladno ranije navedenim brojkama, respiratorne kapljice nastale kašljem ili kihanjem u uvjetima kad je vani 35 stupnjeva i tek 40 posto relativne vlažnosti zraka, mogu prijeći do 2,5 metara od izvora prije nego ishlape.

Isto tako, na pet stupnjeva Celzija i pri 80 posto vlažnosti zraka, respiratorne kapljice mogu prijeći i do 3,5 metara udaljenosti prije nego ishlape.

Najopasnije kapljice

Najopasnije su kapljice veličine 14-48 mikrona, jer one putuju najdulje i njima treba najduže vremena da ishlape u zraku, pokazala je studija.

Kapljice manje od toga ishlape u djeliću sekunde, dok kapljice veće od 100 mikrona vrlo brzo završe na tlu zbog težine.

Možda najvažnija informacija jest ta da je studija isto tako dala još jedan veliki dokaz korisnosti i nužnosti nošenja zaštitnih maski, jer one sprječavaju širenje upravo najkritičnije skupine kapljica.

Naravno, napravili smo model s idealnim pretpostavkama i varijablama u nekim parametrima. No kako poboljšavamo svaki novi podmodel sa specifičnim eksperimentima i uključujemo u njih najbolje epidemiološke prakse, možda bismo mogli dobiti i prvi pandemijski model s visokom sposobnošću predviđanja, ističe na kraju Saha.

Izvor: Catch News/ANI

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti