Kontroverzno istraživanje: Umjetna inteligencija pratit će bivše zatvorenike i pokušati ih "zadržati" na slobodi

Nakon izlaska iz zatvora dio bivših zatvorenika nosit će posebne narukvice koje će pratiti zdravstvene parametre poput otkucaja srca i količine stresa te pametni telefon koji će prikupljati razne podatke o njima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2020. / 12:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema podacima američkog ministarstva pravosuđa, čak više od 80 posto bivših zatvorenika ponovno bude uhićeno u razdoblju od devet godina nakon njihova puštanja iz zatvora. Društvena i ekonomska situacija samo su neki od razloga zbog kojih se mnogi ponovno prepuste kriminalu i životu s krive strane zakona. Dosad su provedena brojna istraživanja i studije o recidivizmu, a dvojica znanstvenika s odjela računalnih i informacijskih tehnologija sveučilišta u Perdueu uskoro bi trebala započeti sa svojim projektom čiji je cilj bolje razumjeti razloge zbog kojih se bivši zatvorenici ne mogu uklopiti u normalan život, već se vraćaju kriminalu.

Slika nije dostupna Automobili bi uskoro mogli "čitati" naše emocije i preuzeti kontrolu ako procjene da nismo u stanju voziti

Njihovo istraživanje, koje će trajati četiri godine, prilično je kontroverzno jer uključuje praćenje bivših zatvorenika i korištenje umjetne inteligencije koja bi trebala analizirati njihova ponašanje. Znanstvenici Marcus Rogers i Umit Karabiyik smatraju da se zatvorenici ne osjećaju ravnopravnim dijelom društva nakon izlaska iz zatvora te će uz pomoć AI pokušati pronaći razloge za to. Projekt će provesti u okrugu Tippecanoe u saveznoj državi Indiani, a u njemu će sudjelovati 250 bivših zatvorenika.

Polovica njih dobit će posebne narukvice koje će pratiti zdravstvene parametre poput otkucaja srca i količine stresa te pametni telefon koji će prikupljati razne podatke o njima, uključujući i lokaciju i snimljene fotografije. Sve ove podatke prikupljat će i analizirati AI kako bi se saznalo koji faktori utječu na ponovno vraćanje kriminalnim aktivnostima. Pri tome treba napomenuti kako nadzor neće biti u stvarnom vremenu, već će umjetna inteligencija te podatke analizirati periodično, u različitim intervalima. Druga polovica bivših zatvorenika bit će dio kontrolne grupe i njihovi se životi i aktivnosti neće pratiti i nadzirati.

Slika nije dostupna Musk je promijenio automobilsku i svemirsku industriju, a sada želi izliječiti ljude od depresije i ovisnosti i povezati ih s umjetnom inteligencijom

Znanstvenici se nadaju da će im ti podaci pomoći kako bi mogli prepoznati nekakve znakove koji bi upućivali na to da će se osobe vratiti svojoj kriminalnoj prošlosti te da će moći na vrijeme intervenirati i pomoći tim osobama kako bi se uspjeli integrirati u društvo. Istraživanje će, dakle, trajati četiri godine, no neki već sada sumnjaju u rezultate koji će se dobiti. Naime, kako smatraju stručnjaci koji godinama prate zatvorenike i njihovo ponašanje nakon izlaska iz zatvora, istraživanje neće dati prave rezultate jer, kada ljudi znaju da ih se prati i nadzire, oni dramatično mijenjaju ponašanje, tako da je pitanje koliko će se ti rezultati moći primijeniti u stvarnim uvjetima.

Izvor: New Atlas
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti