Moderna razvila cjepivo protiv RSV-a koje se pokazalo izuzetno učinkovitim kod odraslih

Moderna je već započela sekundarne analize o učinkovitosti ovog cjepiva protiv težeg oblika bolesti i hospitalizacije.

Hina | 18.01.2023. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Farmaceutska tvrtka Moderna Inc. u utorak je objavila da se njezino eksperimentalno cjepivo izrađeno na bazi glasničke RNK (mRNA) za respiratorni sincicijski virus (RSV) pokazalo 83,7 posto učinkovitim u kasnoj fazi ispitivanja u sprečavanju najmanje dvaju simptoma, kašlja i groznice, u odraslih osoba starijih od 60 godina.

Respiratorni sincicijski virus manifestira se simptomima sličnim prehladi, no može biti fatalan za malu djecu i starije odrasle osobe te godišnje uzrokuje oko 14.000 smrtnih ishoda u odraslih osoba u dobi od 65 godina i starijih.

Bolest je najesen poharala Sjedinjene Države i Europu u kombinaciji sa sezonskom gripom i bolesti COVID-19.

Dijete u bolnici, ilustracija Kako uočiti simptome respiratornog sincicijskog virusa u djece

Trenutačno nema cjepiva za RSV za odrasle osobe, pa se Moderna, Pfizer Inc. i Glaxo Smith Kline (GSK Plc.) utrkuju u nastojanju da nova cjepiva što prije plasiraju na tržište.

Pfizer i GSK podnijeli su zahtjeve za regulatorno odobrenje u Sjedinjenim Državama još krajem prošle godine.

Pokazalo se da je Pfizerovo cjepivo protiv RSV-a 66,7 posto učinkovito protiv dvaju ili više simptoma u ispitivanjima u kasnoj fazi.

Moderna je izvijestila da namjerava podnijeti zahtjev za regulatorno odobrenje svojeg cjepiva za RSV, pod nazivom mRNA-1345, na globalnoj razini u prvoj polovici 2023. godine.

Predsjednik Moderne Stephen Hoge Reutersu je kazao kako rezultati njihova istraživanja upućuju na to da je cjepivo ove tvrtke bolje u usporedbi s eksperimentalnim Pfizerovim i GSK-ovim cjepivima.

Iznimno je uzbudljivo pratiti napredak razvoja cjepiva protiv RSV-a za starije osobe i vjerujem da su oba cjepiva pokazala vrlo dobre rezultate, rekao je Hoge. Doista mislimo da smo među najboljima jer je 84-postotna učinkovitost sjajan rezultat.

Na globalnoj bi razini tržište RSV cjepiva moglo vrijediti više od 10 milijardi dolara, od čega bi polovica dolazila iz Sjedinjenih Država, pokazala je stručna analiza.

Ilustracija Upozorenje ECDC-a i WHO-a: Jedan bi virus mogao (dodatno) povećati pritisak na bolnice u ovoj sezoni

Modernina studija provedena je na oko 37.000 sudionika koji su imali 60 i više godina.

Analiza podataka provedena je nakon što su se 64 sudionika istraživanja zarazila respiratornim sincicijskim virusom. Tvrtka planira objaviti sve relevantne podatke na skorom sastanku.

Hoge je otkrio i da je Moderna započela sekundarne analize o učinkovitosti tog cjepiva protiv težeg oblika bolesti i hospitalizacije, no dodao je da je još prerano objaviti potencijalnu cijenu cjepiva koje bi se ubuduće moglo primjenjivati na pacijentima jednom godišnje.

Općenito je utvrđeno da je cjepivo sigurno, a pokazalo se da su najčešće nuspojave bol na mjestu ubrizgavanja cjepiva, umor i glavobolja.

Hoge je rekao da nije bilo uobičajenih problema, poput razvoja miokarditisa, vrste upale srčanog mišića koja se povezuje s mRNA cjepivima protiv COVID-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti