Upozorenje ECDC-a i WHO-a: Jedan bi virus mogao (dodatno) povećati pritisak na bolnice u ovoj sezoni

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je kako se očekuje da će respiratorni sincicijski virus (RSV) povećati pritisak na bolnice u ovoj sezoni.

Zimo Zimo | 23.11.2022. / 17:37

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Ravnateljica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Andrea Ammon i ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus skrenuli su pozornost na rizik od potencijalne kocirkulacije koronavirusa i gripe.

Procijenili su da kocirkulacija virusa može povećati pritisak na bolnice i na djelatnike u zdravstvu, objavio je ECDC.

Visoke razine cirkulacije RSV-a koje se podudaraju s vrhuncima ovih virusa mogle bi stoga stvoriti dodatni pritisak na sustav, objavili su.

Pas u uredu, ilustracija Četveronožni pomagači: Psi bi mogli pomoći u obuzdavanju COVID-19 na radnim mjestima

Slika nije dostupna Neočekivano otkriće: Terapija protiv raka grla zapravo radi učinkovitije nakon cijepljenja protiv COVID-19

Inače, respiratorni sincicijski virus često uzrokuje infekcije dišnog sustava, koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava, poput bronhiolitisa i upale pluća, stoji na stranicama HZJZ-a.

Uobičajeni simptomi RSV-a uključuju curenje iz nosa, gubitak apetita, kašalj, kihanje i groznicu. Većina RSV infekcija nestane sama od sebe u tjedan ili dva, ali RSV može uzrokovati i teže infekcije.

Unatoč brojnim istraživanjima, cjepivo protiv RSV-a još nije dostupno. Međutim, širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade, objavili su iz HZJZ-a te savjetuju:

  • redovito prati ruke (svoje i djetetove)
  • izbjegavati mjesta na kojima se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore
  • izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)
  • češće prati dječje igračke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti