Neočekivano otkriće: Terapija protiv raka grla zapravo radi učinkovitije nakon cijepljenja protiv COVID-19

Cijepljenje protiv COVID-19 pokazalo se korisnim kod pacijenata s rakom grla i pomoglo je kod učinkovitosti primljene terapije protiv te bolesti, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.

Branimir Vorša | 11.11.2022. / 14:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Liječnici su bili zabrinuti da će cjepiva protiv COVID-19 smanjiti učinkovitost lijekova koji se koriste za liječenje raka grla (nazofarinksa), ali nova studija pokazuje upravo suprotno, odnosno da cjepivo protiv COVID-19 zapravo pomaže u liječenju protiv navedenog oblika raka.

Rak nazofarinksa često se liječi imunoterapijom poznatom kao anti-PD-1 terapija, koja blokira PD-1 receptore na površini imunoloških stanica, čiji je zadatak lov na napadače u tijelu. Blokiranje ovih receptora oslobađa imunološke stanice u izvršavanju njihovih zadaća, ali stanice raka kooptiraju te receptore kako bi učinkovito isključile prirodne obrambene sustave tijela protiv tumora.

Slika nije dostupna Kada je najbolje cijepiti se protiv gripe? Evo što kažu liječnici

Budući da cijepljenje protiv COVID-19 stimulira imunološki odgovor tijela pomoću tih istih staničnih signalnih putova, znanstvenici su trebali znati kako cjepiva protiv COVID-19 mogu djelovati s ovom vrstom liječenja raka zbog sličnosti između lijekova.

Postojao je strah da cjepivo neće biti kompatibilno s anti-PD-1 terapijom. Ovaj rizik posebno vrijedi za rak nazofarinksa, koji, poput virusa SARS-CoV-2, zahvaća gornje dišne ​​puteve, kaže bioinformatičar Jian Li sa Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj.

Iznenađujući, ali nepoznat uzrok blagotvornog djelovanja

Tim znanstvenika analizirao je podatke 1537 pacijenata koji su liječeni od raka nazofarinksa u 23 bolnice. Od ukupnog broja pacijenata, njih 373 su cijepljena kineskim cjepivom SinoVac protiv COVID-19 prije početka liječenja raka. Njihova studija objavljena je u znanstvenom časopisu Annals of Oncology.

Iznenađujuće, oni su znatno bolje reagirali na anti-PD-1 terapiju od necijepljenih pacijenata. Nadalje, nisu češće doživljavali teške nuspojave, kaže Christian Kurts, imunolog sa Sveučilišta Bohn.

Cijepljenje, ilustracija - 3 EMA odobrila cjepivo protiv velikih boginja i za korištenje protiv majmunskih boginja

Trenutačno nije poznato zašto se to događa i potrebno je više istraživanja za procjenu bioloških i kemijskih procesa koji uzrokuju da pacijenti cijepljeni SinoVacom bolje reagiraju na terapiju anti-PD-1.

Pretpostavljamo da cijepljenje aktivira određene imunološke stanice, koje zatim napadaju tumor. Sada ćemo dalje istražiti ovu hipotezu, kaže Qi Mei, istraživač raka u Sveučilišnoj bolnici Shanxi u Kini.

Prednosti i nedostaci istraživanja

Jedna od prednosti nove studije jest da su u nju bili uključeni pacijenti iz toliko različitih kineskih bolnica, da su istraživanjem obuhvaćene različite demografske skupine i regije. S druge strane, dobiveni podaci su samo za jednu vrstu cjepiva i jednu vrstu raka.

Dok je rak nazofarinksa rijedak u zemljama kao što su SAD i Velika Britanija, raširen je u zemljama jugoistočne Azije i južnoj Kini. Znanstvenici smatraju da česta upotreba klima-uređaja i prehrambeni čimbenici mogu igrati ulogu, a taj se oblik raka također povezuje i s Epstein-Barrovim virusom.

Slika nije dostupna Novi antivirusni lijekovi djeluju na simptome bolesti COVID-19 za nekoliko sati

U Tajvanu je, primjerice, ta bolest trenutačno jedan od vodećih uzroka smrti među mladim muškarcima, a nadanja su da bi pronađena veza između poboljšane učinkovitosti liječenja i cijepljenja protiv COVID-19 mogla pomoći u razvoju boljih načina borbe protiv raka.

Buduće studije su opravdane kako bi razjasnile temeljne mehanizme. Povezanost cijepljenja protiv COVID-19 s povećanom učinkovitošću anti-PD-1 terapije s kemoterapijom kod rekurentnog metastatskog nazofaringealnog karcinoma je zanimljiva, ali je treba potvrditi u većoj studiji, ističu autori spomenute studije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti