EMA odobrila cjepivo protiv velikih boginja i za korištenje protiv majmunskih boginja

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja.

Hina | 22.07.2022. / 15:21

Cijepljenje
Cijepljenje, ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da je odobrila cjepivo protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svjetska zdravstvena organizacija mogla izdati maksimalno upozorenje.

Odbor za lijekove za humanu uporabu EMA-e preporučio je da se antivirusno cjepivo Imvanex uključi u zaštitu odraslih protiv majmunskih boginja, priopćio je europski regulator za lijekove.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) u lipnju je započelo ocjenu podataka za proširenje indikacije cjepiva Imvanex za njegovu primjenu u zaštiti od majmunskih boginja.

Cjepivo Imvanex, koje proizvodi danska tvrtka Bavarian Nordic, odobreno je u EU od 2013. za prevenciju velikih boginja.

Majmuske boginje, ilustracija Majmunskim boginjama moguće se zaraziti i putem kontaminiranih površina, ali pod određenim uvjetima

Situacija s majumunskim boginjama pogoršala se zadnjih tjedana te je u 71 zemlji sada više od 15.300 zaraženih, prema zadnjim podacima sanitarnih vlasti u Sjedinjenim Državama (CDC).

Na prvom sastanku 23. lipnja, većina stručnjaka preporučila je čelniku WHO-a da proglasi alarmantno stanje na međunarodnoj razini.

Prvi put dijagnosticirana u čovjeka 1970. godine, bolest majmunske boginje manje je opasna i zarazna od velikih boginja koje su iskorijenjene 1980.

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima. Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima te osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Bolest obično prođu same od sebe, ali može biti jako bolna.

Cjepivo Imvanex trenutačno je odobreno u Europskoj uniji (EU) za prevenciju zaraze velikim boginjama u odraslih osoba. Sadrži živi modificirani oblik virusa vakcinije zvan "vakcinija Ankara", koji je povezan s virusom velikih boginja.

Zalihe cjepiva Imvanex u EU-u trenutačno su vrlo ograničene.

Cjepivo Imvanex odobreno je na tržištu SAD-a pod nazivom Jynneos, gdje je odobreno za prevenciju majmunskih, kao i velikih boginja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti