Novi antivirusni lijekovi djeluju na simptome bolesti COVID-19 za nekoliko sati

U Ujedinjenom Kraljevstvu se oko 30.000 pacijenata oboljelih od težeg oblika bolesti COVID-19 liječi vrlo učinkovitim "najsuvremenijim" antivirusnim lijekovima koji djeluju na simptome COVID-a i na poboljšanje simptoma bolesti "u roku od nekoliko sati", objavila je u utorak britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Hina | 12.04.2022. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanija je u veljači odlučila proširiti pristup Pfizerovu oralnom antivirusnom lijeku protiv COVID-a, Paxlovidu, i primijeniti ga u liječenju tisuća Britanaca s ugroženim imunosnim sustavom.

Zdravstvena služba je u utorak objavila da je dosad nabavila gotovo pet milijuna doza Paxlovida i ostalih sličnih antivirusnih lijekova, poput Molnupiravira.

Paxlovid, lijek koji je razvila tvrtka Pfizer, odobren je za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, EU-u i SAD-u.

Škola Učinkovit ventilacijski sustav u školama smanjuje broj zaraženih s bolesti COVID-19 za 82%

Ispitivanja su pokazala da njegova primjena smanjuje rizik od smrti ili hospitalizacije za 88 posto u kliničkim ispitivanjima provedenim među visokorizičnim osobama tijekom petodnevnog liječenja.

Trenutačno se savjetuje da se lijek uzima u ranim fazama COVID-a.

NHS je objavio da je Paxlovid dosad primilo više od 5000 pacijenata, od čega samo prošli tjedan njih 1200.

Britanija je dosad prijavila 170.000 smrtnih slučajeva od posljedica bolesti COVID-19, a premijer Boris Johnson je Paxlovid uvrstio u plan koji će stanovništvu omogućiti kvalitetniji nastavak života s koronavirusom.

Istaknuo je da je on važan jer može smanjiti smrtnost među onima kod kojih nije uočena veća korist od zaštite cjepivom, poput imunokompromitiranih osoba.

Dok učimo živjeti s COVID-om, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja s najsuvremenijim načinima liječenja koji su već spasili živote najranjivijih pacijenata u našoj zemlji, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid.

Uz Paxlovid znanstvenici ispituju i djelovanje Molnupiravira, pilule koju su proizvele tvrtke Merck & Co i Ridgeback Biotherapeutics.

Ovaj lijek, koji, kako su pokazala klinička ispitivanja smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 30 posto, odobren je u studenome 2021.

Slika nije dostupna Proveli ste više od tjedan dana u krevetu s COVID-om? Obratite pozornost na svoje mentalno zdravlje

Liječenje Paxlovidom i Molnupavirom zaustavlja razmnožavanje virusa u stanicama, pomažući pritom pacijentima da se lakše bore protiv infekcije i da se brže oporave.

Profesor Stephen Powis, liječnik i direktor NHS-a kaže kako je fantastično to da su, otkako je prije nešto više od mjesec dana najnoviji antivirusni lijek Paxlovid stavljen u upotrebu, tisuće najranjivijih pacijenata uključene u ovaj novi način liječenja koji spašava živote. Antivirusni lijekovi još su jedno oružje u našem arsenalu, a svrha im je smanjiti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva među pacijentima s najvećim rizikom od razvoja težih oblika COVID-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti