Učinkovit ventilacijski sustav u školama smanjuje broj zaraženih s bolesti COVID-19 za 82%

Rezultati talijanske studije objavljeni u utorak ukazuju na to da učinkoviti ventilacijski sustavi u školama mogu smanjiti prijenos covida-19 za više od 80 posto.

Hina | 23.03.2022. / 13:22

Škola (Foto: Getty images)

Eksperimentom koji je nadzirao trust mozgova zaklade Hume uspoređena je stopa zaraze koronavirusom u 10.441 učionici u središnjoj talijanskoj regiji Marche.

Pokazalo se da je zaraza koronvirusom bila znatno niža u 316 učionica koje su posjedovale mehaničke ventilacijske sustave, pri čemu je broj slučajeva zaraze bio manji kad je ventilacijski sustav bilo snažniji.

Uz aplikacije koje jamče potpunu zamjenu zraka u učionici dva i pol puta u sat vremena, broj slučajeva infekcije smanjen je za 40 posto.

Broj slučajeva zaraze smanjen je za 66,8 posto ako su po satu izvršene četiri zamjene zraka, odnosno 82,5 posto kada je u sat vremena obavljeno pet zamjena zraka, pokazala je studija.

Većina talijanskih škola nema mehaničke ventilacijske sustave. Umjesto toga, učitelji se pozivaju da drže prozore otvorenima kad god to vremenski uvjeti dopuštaju.

Kad bi se u učionice instalirali najučinkovitiji ventilacijski sustavi, mogli bismo prijeći s 250 slučajeva zaraze na 100.000 učenika (razina upozorenja koju je postavilo ministarstvo obrazovanja) na stopu od 50 slučajeva zaraze na 100.000, stoji u priopćenju zaklade Hume i regionalne uprave Marchea.

Eksperiment je proveden između rujna 2021. i siječnja 2022. godine.

Italija je u prosincu i početkom siječnja svjedočila naglom povećanju broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, prije nego što je, sredinom siječnja došlo do postupnog smanjenja.

No prije nekoliko tjedana uočen je ponovni porast broja novozaraženih, a uzrok tomu je novi soj varijante omikron. Dobra je vijest da se broj hospitalizacija i smrtnih ishoda i dalje smanjuju.

Od početka epidemije u veljači 2020. u Italiji su zabilježena 157.904 smrtna slučaja povezana s oboljenjem od covida, što je drugi najveći broj u Europi nakon Britanije i osmi u svijetu.

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je prijavilo 32.573 nova slučaja zaraze, u odnosu na 60.415 dan ranije, dok je broj umrlih porastao s 93 na 119.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti