Četveronožni pomagači: Psi bi mogli pomoći u obuzdavanju COVID-19 na radnim mjestima

Psi koji mogu prepoznati razne vrste raka, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije.

Hina | 23.11.2022. / 08:50

Pas u uredu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako su ograničenja u vezi s pandemijom koronavirusne bolesti ukinuta u mnogim zemljama diljem svijeta, znanstvenici vjeruju da bi psi tragači i dalje mogli biti od koristi u sprječavanju izbijanja žarišta bolesti COVID-19 u velikim tvrtkama i zajedničkim radnim prostorima.

Psi tragači obučeni da nanjuše zarazu koronavirusom prikladni su za upotrebu u svakodnevnim situacijama, na velikim skupovima i događajima, kažu znanstvenici u studiji objavljenoj ovog mjeseca u znanstvenom časopisu BMJ Global Health.

Slika nije dostupna Psi tragači mogu raspoznati koronavirus među 15 drugih patogena

Ta vrsta psa predstavlja sustav ranog upozorenja, rekao je za agenciju dpa voditelj studije Holger Volk, voditelj Klinike za male životinje u TiHou te istaknuo da dresirani psi čak mogu identificirati infekcije i prije nego što PCR test bude pozitivan.

Velike tvrtke poput Continentala i Volkswagena mogle bi ih koristiti kao relativno jeftin alat za provjeru kako bi povećale sigurnost svojih zaposlenika, rekao je Volk, koji je vodio istraživanje na Sveučilištu veterinarske medicine u Hanoveru.

Za potrebe istraživanja uzeti su uzorci znoja na četiri koncerta u Hannoveru u rujnu i listopadu 2021.

Posjetitelji su također dali brisove za brzi antigenski test i PCR test na dan koncerta.

Uzorci znoja, rezultati pretraga te podaci o cijepljenju i kroničnim bolestima bili su dostupni za ukupno 2802 ispitanika.

Slika nije dostupna Četveronožni koronadetektori: Njemački psi nanjušili virus u 94 posto slučajeva

Znanstvenici su rekli da je osam posebno obučenih pasa prepoznalo uzorke negativne na SARS-CoV-2 u 99,9 posto slučajeva, a pozitivne uzorke u 81,6 posto slučajeva.

Studija pokazuje da psi mogu pouzdano razlikovati uzorke ne samo u laboratorijskim uvjetima već i u svakodnevnom životu, naglasio je voditelj studije Volk.

Sve se više koriste za prepoznavanje mirisa u medicini.

Ti psi mogu prepoznati i razne vrste raka, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije.

Psi tragači već su korišteni u zračnim lukama i na javnim događanjima kako bi pomogli u otkrivanju infekcija koronavirusom i tako spriječili širenje bolesti munjevitom brzinom.

Znanstvenici vjeruju da će psi moći pomoći u otkrivanju neidentificiranih slučajeva dugotrajnog COVID-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti