Moderna se pohvalila rezultatima testiranja: Naš booster učinkovit je protiv omikron-varijante, a može biti još učinkovitiji

Kako su priopćili iz te farmaceutske tvrtke, njihov booster pojačava razinu neutralizirajućih antitijela 37 puta u odnosu na stanje prije boostera.

Martina Čizmić | 20.12.2021. / 12:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Moderna je objavila kako njihova treća (booster) doza mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 pruža značajnu zaštitu i protiv omikron-varijante.

Kako su priopćili iz te farmaceutske tvrtke, njihova docjepna doza pojačava razinu neutralizirajućih antitijela 37 puta u odnosu na stanje prije nje.

Slika nije dostupna Obećavajući rezultati Modernina mRNA cjepiva protiv gripe

No, dodaju kako je još veća učinkovitost zamijećena kad se za booster dozu koristi dvostruko veća doza od one za klasično cijepljenje (100 mikrograma u odnosu na odobrenih 50 mikrograma).

Doza od 100 mikorgrama povećala je razinu neutralizirajućih antitijela za otprilike 83 puta, prema preliminarnim podacima, ističu iz Moderne. Dodaju kako je doza od 100 mikrograma tijekom testiranja bila sigurna te su je ispitanici dobro podnosili.

Inače, originalna doza Modernina cjepiva pokazala se manje učinkovitom u odnosu na omikron-varijantu. Iz tvrtke su napomenuli kako unatoč ovim podacima nastavljaju s razvojem cjepiva koje bi bilo prilagođeno omikron-varijanti, a koje bi trebalo ući u kliničko ispitivanje početkom 2022. godine.

Slika nije dostupna Hoće li nam trebati nova cjepiva protiv omikron-varijante ili će biti dovoljno samo ažurirati postojeća?

Slika nije dostupna Kombiniranjem cjepiva protiv COVID-19 ostvaruje se bolja imunosna reakcija

Zbog dugotrajne prijetnje, koju pokazuje omikronova sposobnost zaobilaženja imunološkog sustava, Moderna će nastaviti s razvojem prilagođenog cjepiva, ali će i nastaviti s uključivanjem omikron-soja u svoj docjepni program, priopćili su.

Treba napomenuti kako Modernino istraživanje nije prošlo recenziju te samo testiranje nije do kraja gotovo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti