Kombiniranjem cjepiva protiv COVID-19 ostvaruje se bolja imunosna reakcija

Velika britanska studija o kombiniranju cjepiva protiv covida-19 pokazala je bolji imunosni odgovor u pacijenata koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha, a devet tjedana kasnije dozu cjepiva Moderne.

Hina | 07.12.2021. / 13:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ustanovili smo da je u cijelome svijetu imunosna reakcija na kombinaciju cjepiva doista dobra..., zapravo je viša od praga postavljenog kod dviju doza cjepiva Oxford-AstraZenece, rekao je Reutersu Matthew Snape, profesor na Oxfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2.

Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primjeni cjepiva daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane kombinirati cjepiva različitih farmaceutskih tvrtki u prvoj i drugoj dozi, ponestane li im zaliha.

Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom u kojima se stanovnici još uvijek cijepe prvim dvjema dozama, rekao je Snape.

Slika nije dostupna Spremate se na booster dozu? Pogledajte koja cjepiva daju najbolju zaštitu

Želimo reći da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju cjepiva istog proizvođača kada dobivate drugu dozu... i da je u redu primiti različite vrste cjepiva, osobito ako to ubrzava program cijepljenja, kazao je.

Primite li nakon AstraZenecina cjepiva dozu Moderne ili Novavaxa, u organizmu će se potaknuti proizvodnja većeg broja antitijela i bolji odgovor T-stanica u usporedbi s cijepljenjem dvjema dozama AstraZenece, pojasnili su znanstvenici sa Sveučilišta Oxford.

Studijom provedenom na 1070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se cijepljenje Pfizer-BioNTechovim cjepivom, nakon koje je uslijedilo cijepljenje Moderninim pokazalo boljim u odnosu na dvije uobičajene doze Pfizer-BioNTechova cjepiva.

Cijepljenje Pfizer-BioNTechovim pa Novavaxovim cjepivom potaknulo je proizvodnju većeg broja antitijela u usporedbi s cijepljenjem dvjema dozama cjepivom AstraZenece, tvrde znanstvenici.

Rezultati studije Sveučilišta u Oxfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, ne izazivaju zabrinutost kada je posrijedi sigurnost.

Mnoge su zemlje pribjegavale kombiniranju različitih cjepiva i prije nego što su objavljeni pouzdani podaci o tomu, jer su se siromašne države suočile s rastućim brojem zaraženih, s malim zalihama cjepiva i sporim procesom cijepljenja zbog sigurnosnih razloga.

Dugotrajnost zaštite koju nude cjepiva je pod nadzorom, a zbog porasta broja slučajeva zaraze razmišlja se i o dopunskim dozama. Nove varijante koronavirusa, među kojima su delta i omikron, povećale su pritisak za time da se kampanja cijepljenja ubrza.

Slika nije dostupna EMA odobrila Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 i za djecu od pet do 11 godina

Rezultati istraživanja u sklopu kojih se kombiniraju različite tehnologije cjepiva, Pfizerove i Modernine na bazi glasničke RNK, vektorskog cjepiva AstraZenece i Novavaxova cjepiva na bazi inaktiviranog virusa, mogli bi pridonijeti novim pristupima imunizaciji protiv drugih bolesti, rekao je Snape.

Studija je pokazala i da je prva doza AstraZenecina cjepiva nakon koje je osoba cijepljena bilo kojim drugim cjepivom izazvala vrlo snažan odgovor organizma u skladu s rezultatima istraživanja iz lipnja.

Svrha studije je bila ukazati na to da kombiniranje, odnosno miješanje raznih cjepiva nije bitno lošije od standardnog rasporeda cijepljenja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti