Najavili kraj prodaje benzinaca i dizelaša: Rolls-Royce prikazao prvi električni automobil

Još je jedna kompanija pokazala palac dolje motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2021. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još jedan luksuzni automobilski brend najavio je potpunu elektrifikaciju i kraj proizvodnje benzinaca i dizelaša. Motore s unutarnjim izgaranjem tako će do 2030. godine umiroviti Rolls-Royce, a ovaj su tjedan najavili prvi korak prema elektrifikaciji.

Slika nije dostupna BMW predstavio električni model i4 odličnih performansi i velikog dosega

Tvrtka je predstavila svoj prvi električni automobil nazvan Spectre koji bi se na tržištu trebao pojaviti u posljednjem kvartalu 2023. godine. O samom vozilu, osim par fotografija zamaskiranog modela ne znamo previše, no iz Rolls-Roycea kažu kako su već krenuli s cestovnim testiranjima prototipa. Prije lansiranja samog automobila žele s prototipovima proći oko 2,4 milijuna kilometara, kako bi testirali sve detalje Spectrea.

Što bi mogli očekivati od tog modela, objavili su na stranici Car and driver, a njihove su informacije bazirane na ranijim razgovorima s prvim čovjekom tvrtke Torsten Müller-Ötvösom. On je rekao kako bi električni modeli Rolls-Roysa trebali ponuditi barem isti nivo performansi kao i postojeći V12 modeli, što znači snažne motore i ubrzanje od 0 do 60 milja za 4,3 sekunde.

Električni mini Još jedna kompanija odustaje od benzinaca i počinje s potpunom elektrifikacijom

Rolls-Royce je dio BMW-a, a iz ove automobilske kompanije još nisu objavili kada će u potpunosti prijeći na struju, no postavili su cilj da do 2030. pedeset posto njihovih vozila bude električno. No zato su iz Minija, koji je također dio BMW-a, najavili da će i oni prekinuti s prodajom benzinaca i dizelaša do 2030. godine te planiraju da nakon toga svi automobili u njihovoj ponudi imati električne motore.

Izvor: Car and driver
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti