Još jedna kompanija odustaje od benzinaca i počinje s potpunom elektrifikacijom

Prema informacijama medija, Mini će posljednji automobil s benzinskim motorom predstaviti 2025., a nakon 2030. vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem više neće biti u ponudi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2021. / 11:15

Električni mini (Foto: BMW Group)

Sve većem broju automobilskih kompanija koje su najavile skorašnji kraj prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem te fokus na elektrifikaciju uskoro bi se trebala pridružiti još jedna - Mini. Ovaj poznati brend namjerava 2025. godine predstaviti svoje posljednje vozilo s benzinskim motorom, a pet godina nakon toga u ponudi više neće imati benzince, već samo električne automobile.

Slika nije dostupna Volvo najavio potpunu elektrifikaciju, a vozila će prodavati samo preko interneta

Prema tom planu, koji još nije služben, no dokopali su ga se njemački mediji, Mini će postati prvi brend BMW Grupe koji je najavio potpunu elektrifikaciju. Što se prodajnih očekivanja tiče, iz Minija najavljuju da će do 2027. polovica prodanih automobila imati električne motore, a nakon 2030. više i neće biti moguće kupiti benzince, osim rabljenih. Danas je na tržištu dostupan samo jedan električni model Minija - Cooper SE, a planovi kompanije uključuju i dva električna crossovera te su prikazali i koncept autonomnog kombija. Naravno, kako je riječ o konceptu, nije poznato hoće li Mini jednom predstaviti i komercijalni model.

Na Electreku kažu kako bi, s obzirom na to da Mini u ponudi ima samo tri modela (koji su dostupni u različitim verzijama) - Cooper, Clubman i Countryman, za njih proces elektrifikacije trebao biti jednostavniji i brži u odnosu na brendove koji u ponudi imaju više modela koje bi trebalo elektrificirati. Slične planove kao i Mini, a koji uključuju potpuni prelazak na električne motore do kraja desetljeća ili ranije, najavili su i Volvo, Jaguar, Bentley i druge kompanije.

Slika nije dostupna Još jedan poznati proizvođač automobila najavio potpunu elektrifikaciju

Slika nije dostupna Luksuzni automobili samo na struju: Bentley najavio potpunu elektrifikaciju

S obzirom na to da su trendovi na tržištu automobila gotovo u potpunosti usmjereni prema elektrifikaciji i potpunoj tranziciji prema električnim motorima, tijekom sljedećih mjeseci ili godina, slične najave o prestanku prodaje benzinaca i dizelaša možemo očekivati i od drugih velikih i poznatih automobilskih brendova.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti