Naše pametne telefone diramo nekoliko tisuća puta dnevno

Našu ovisnost o pametnim telefonima zorno će dokazati i istraživanje o dodirima zaslona na dnevnoj bazi

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 30.06.2016. / 07:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ekipa s Dscout portala si je doista dala truda i provela istraživanje na ukupno 94 korisnika Android uređaja iz raznih zemalja. Prije toga su objavili anketu, odnosno svojevrsni proces prijave na koji se javilo nevjerojatnih 100 tisuća zainteresiranih, koji su htjeli iz "prve ruke" provjeriti koliko su zapravo ovisni o svojim pametnim telefonima. Za potrebe istraživanja koje je potrajalo pet dana Dscout je napravio posebnu aplikaciju koja je pratila apsolutno svaki dodir zaslona od strane korisnika. Brojke koje su dobili doista su fascinantne i dokazuju da je ovisnost o korištenju pametnih telefona i te kako prisutna. 

Prosječno svaki korisnik "na telefonu", ali ne telefonirajući, dnevno provede 2,42 sata, zaslon svojega "ljubimca" u prosjeku dotakne 2617 puta dnevno, što na godišnjoj razini daje brojku od nevjerojatnih milijun puta! Ovo su, dakle, brojke vezane uz prosjek, a ako ćemo pogledati esktreme među ovisnicima, onda su stvari još radikalnije. Tako "napredniji" korisnici, odnosno oni koji su doista ovisni, a takvih je 10% dnevno koriste pametni telefon 3,75 sati, zaslon dodirnu 5427 puta dnevno, odnosno dva milijuna puta godišnje!

I za kraj, čak 87% onih koji su sudjelovali u istraživanju je pametni telefon najmanje jednom koristilo između ponoći i pet sati ujutro. Aplikacija koja se daleko najviše provjerava na pametnom telefonu, zanimljivo, nije neka od nativnih i integralnih Android aplikacija, nego Facebook. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti