Mlade snage hrvatskog poduzetništva: Učenici srednje škole osvojili 25 tisuća kuna kao poticaj za razvojih svojih patenata

Buduće snage hrvatskog poduzetništva nagrađene su za svoj trud i rad. Srednjoškolci iz Velike Gorice, uz pomoć svojih profesora, osmislili su nekoliko inovativnih proizvoda i za to dobili novčanu nagradu Hrvatske udruge poslodavaca u iznosu od 25 tisuća kuna. Ipak, nedostaje im podrška države, koja nikako da počne konkretnije cijeniti talent i trud tih mladih ljudi.

Ivan Forjan | 03.12.2018. / 06:29

Galerija

Tenisice koje pomažu slijepima i slabovidnima, kapa protiv glavobolje i žvakaće gume za bolje razmišljanje. Tri projekta iz radionice ovih srednjoškolaca zajedno su osvojila vrijednu nagradu Udruge poslodavaca od 25 tisuća kuna.

"Ispod toga bi bio taj uređaj koji bi govorio slijepim osobama trebaju li stati ili krenuti", objašnjava učenica Ekonomske škole Velika Gorica Matea Baković. 

"Dokazano je da i obične žvake poboljšavaju koncentraciju, ali ove bi na bolji način poboljšavale koncentraciju zato što bi sadržavale prirodne sastojke", govori o drugom projektu učenica Klara Bošković. 

HUP je ukupno nagradio 25 projekata i mladim poduzetnicima podijelio 250 tisuća kuna. Novac mogu koristiti za razvoj svojih ideja, a cilj je približiti ih svijetu poduzetništva.

"Bolje je što je ranije upoznati ih sa svim aspektima nego kasnije. Evo, mi to činimo na razini jedne ideje, na razini jednog dodatnog doprinosa društveno odgovornom poslovanju nas kao poslodavaca i nagrađujemo poduzetničko razmišljanje, odatle sve kreće", rekla je iz Hrvatske udruge poslodavaca Milka Kosanović. 

 Ako se pita profesore, aktivnije se mora uključiti i država.

"Idealno bi bilo kad bi imali neki centar koji bi skupio mlade ideje i gdje bi imali neku logističku potporu da mogu kvalitetnije i brže razvijati takve ideje i to bi moguće potaknulo mnoge startupove i tvrtke u Hrvatskoj", komentirao je mentor učenika Igor Skupnjak. 

No nacionalni poduzetnički centar, pogađate, Hrvatska ni u 21. stoljeću nema. Prilično porazno za zemlju članicu Europske unije prepunu talenta i kvalitetnih ideja mladih ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti