Nema više žicanja lajkova i komentara na Facebooku!

Facebook je ponovno promijenio algoritam kako bi na News Feedu korisnika smanjio prikazivanje spam sadržaja s kojim se žicaju lajkovi, komentari i dijeljenje objava

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.12.2017. / 07:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izdavači i voditelji stranica na Facebooku godinama pokušavaju prevariti algoritam ove mreže te objavljuju sadržaj koji od korisnika traži aktivnosti poput lajkanja, komentiranja i dijeljenja tog sadržaja jer, što je veća aktivnost korisnika, to će se objave prikazivati većem broju ljudi.

U skladu s posljednjim nastojanjima razvoja potpuno personaliziranog News Feeda na kojem neće biti mjesta za spam sadržaj koji će korisnima samo smetati na njihovom Facebooku, Zuckerbergova kompanija odlučila je ponovno promijeniti algoritam i stati na kraj takvom načinu dijeljenja sadržaja. Dakle, u budućnosti više ne treba očekivati da će se u vrhu našeg News Feeda pojaviti sadržaj poput: "Označite prijatelja koji ovako dobro dribla" ili "Lajkajte i dijelite ovu objavu i imate mogućnost nešto dobiti" itd. Ovakav tzv. clickbait sadržaj jer od korisnika traži određenu akciju, od ovog tjedna bit će potisnut na dno News Feeda pa se neće toliko često prikazivati korisnicima.

Iz ove kompanije kažu kako će se izdavačima i stranicama koji i dalje nastave s primjenjivanjem ovih taktika, u budućnosti nastaviti smanjivati doseg za sav sadržaj, a ne samo za objave u kojima se od korisnika traži određena aktivnost. Ovo je samo nastavak borbe protiv lošeg i clickbait sadržaja te treba podsjetiti kako je ova kompanija ranije smanjila doseg objava s linkovima koje su korisnike slale na internetske stranice s oglasima.

Osim ovih poteza, proteklog tjedna Facebook je uveo još neke promjene u svoj algoritam – one su prvenstveno usmjerene prema prikazivanju veće količine videozapisa, što je u skladu s ranijim najavama Zuckerberga kako će u budućnosti većina sadržaja na Fejsu biti video, dok će u daljoj budućnosti dominirati VR sadržaj.

Na Recodeu kažu kako nije poznato koliko su Facebookovi potezi s kojima se bori protiv spama uspješni jer ne postoji način na koji to možemo mjeriti – kako i dalje mijenjaju algoritam, jasno je da problem spam sadržaja i dalje postoji, no za pretpostaviti je da je ipak ta količina manja u odnosu na prijašnja razdoblja.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti